A A A K K K
для людей з вадами зору
ПОЛТАВСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Полтавська область

Порядок виявлення, обліку та передачі безхазяйного нерухомого майна у власність територіальної громади

Дата: 08.04.2024 12:33
Кількість переглядів: 45

Земля (1)

Полтавська обласна військова адміністрація інформує про необхідність впорядкування безхазяйного майна в межах територіальних громад та оформити право комунальної власності відповідно до чинного законодавства.

Відповідно до статті 335 Цивільного Кодексу України безхазяйною є річ, яка не має власника або власник якої невідомий.

Частина першої статті 181 Цивільного Кодексу України встановлює, що до нерухомих речей (нерухоме майно, нерухомість) належать земельні ділянки, а також об'єкти, розташовані на земельній ділянці, переміщення яких є неможливим без їх знецінення та зміни їх призначення. Безхазяйні речі беруться на облік органом, що здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно, за заявою органу місцевого самоврядування, на території якого вони розміщені. Про взяття безхазяйного нерухомого майна на облік робиться оголошення у друкованих засобах масової інформації. Після спливу одного року з дня взяття на облік безхазяйної нерухомої речі вона за заявою органу, уповноваженого управляти майном відповідної територіальної громади, може бути передана за рішенням суду у комунальну власність.

Алгоритм взяття на облік безхазяйного нерухомого майна:

  1. Створення постійно діючої комісії при виконкомі, яка буде опікуватися питаннями безхазяйного нерухомого майна та затвердження всіх нормативних актів, які будуть регулювати процедуру.
  2. Виявлення безхазяйного нерухомого майна.
  3. Фіксація факту наявності безхазяйного нерухомого майна.
  4. Отримання інформації від органів виконавчої влади, установ та організацій, щодо наявності даних про об’єкт в реєстрах.
  5. Виготовлення чи оновлення технічної документації на об’єкт нерухомості.
  6. Взяття на облік безхазяйного нерухомого майна, органом, що проводить державну реєстрацію прав на нерухоме майно та їх обтяжень.
  7. Розміщення оголошення у друкованих засобах масової інформації з метою виявлення власника, щодо безхазяйного нерухомого майна.
  8. Через 12 місяців з моменту взяття на облік об’єкта звернутися до суду, щодо визнання права комунальної власності на безхазяйне нерухоме майно.
  9. Державна реєстрація права комунальної власності.

В результаті співпраці між облвійськадміністрацією та Проєктом USAID «ГОВЕРЛА» представлений  алгоритм оформлення безхазяйного майна у комунальну власність. З детальною інформацією можна ознайомитися за посиланням: https://decentralization.ua/news/17685.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора