A A A K K K
для людей з вадами зору
ПОЛТАВСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Полтавська область

12-18 березня – всесвітній тиждень знань про мозок

Дата: 12.03.2024 09:08
Кількість переглядів: 24

Людський мозок – найскладніша, непізнана, і творчо обдарована система пізнання світу. Існує безліч міфів та безліч дивовижних фактів щодо роботи нашого мозку. Деякі з них є настільки неймовірними, що у них важко повірити. Ось цікаві факти про мозок, про які не всі знають.

Фото без опису

Мозок дорослої людини важить 1,3 – 2 кг

Розмір мозку становить близько 2% від маси тіла людини. У 2-річної дитини – 80% від розміру дорослого. Мозок людини продовжуватиме збільшуватися до 18 років, а в 25 років досягає повної зрілості. Цікаво, що найбільша кількість контактів між нейронами в мозку формується в дитячому віці, між 2 і 4 роками, коли дитина активно пізнає світ.

Відомо, що рівень інтелекту не залежить від розміру. Мозок неандертальця був на 10% більший, ніж мозок Homo sapiens. У Альберта Ейнштейна мозок важив 1230 грамів – на 10% менше, ніж середньостатистичний. Але щільність нейронів мозку вченого була більшою за середню.

З віком людський мозок зменшується

Це єдиний орган в організмі людини, який розвивається та змінюється до 40 років. Приблизно в середині життя мозок починає зменшуватися, але досягає піку для різних когнітивних навичок у різному віці.

Від чого залежить швидкість реакції?

Швидкість нервового імпульсу, що надходить у мозок або з нього, складає 274 кілометри на годину. Люди не замислюються, чому  так швидко реагують, коли, скажімо, вдарять молотком по пальцю. Це все завдяки неймовірній швидкості нервового імпульсу, яка дорівнює швидкості спортивної машини.

Мозок «дихає» інтенсивніше інших органів

Маса мозку становить всього 2% від загальної маси тіла, однак він споживає 20% кисню, який циркулює в крові – більше, ніж будь-який інший орган. Це робить його дуже чутливим до пошкоджень, пов'язаних з недостатністю кисню.

Нервові клітини відновлюються

Нейрони ростуть все життя. Багато років вчені вважали, що нейрони і нервова тканина не здатні зростати або відновлюватися. Виявляється, що це не так, хоча нервова тканина поводиться інакше, ніж інші тканини людського тіла – нейрони ростуть все життя, і цей факт відкрив нову сторінку в області дослідження мозку і його хвороб.

Скільки енергії потрібно мозку?

Для повноцінної роботи мозку потрібен еквівалент енергії, споживаної 10-ватної лампочкою. Коли в мультиках виникнення ідеї в мозку героя символізує лампочка над головою, це не так вже далеко від правди. Мозок також генерує кількість енергії рівне маленької лампочки навіть під час сну.

Мозок не спить

Вночі, поки людина спить, мозок продовжує активність і обробляє всю отриману за день інформацію. Причому рівень цієї активності вищий, ніж вдень, коли кожен займається своїми справами, роботою, побутом. Денний сон допомагає сконцентруватися на роботі. Мозок навіть у стані спокою використовує одну п’яту частину калорії в хвилину.

Лімбічна система в середньому мозку відповідає за емоції під час неспання й уві сні. Сни є доказом безперервної роботи мозку. У середньому людина бачить чотири-сім снів за ніч. Відсутність сну дуже негативно впливає на мозок людини. Перші прояви шкідливого впливу проявляються у сповільненні реакції, а в крайніх випадках з’являється помутніння свідомості та галюцинації.

Скільки інформації може поміститися в мозку людини?

Людський мозок здатний запам'ятати в 5 разів більше інформації, ніж міститься в Енциклопедії Британіка. Або будь-який інший енциклопедії. Вченим ще належить встановити точний обсяг, але вже відомо, що в перекладі на комп'ютерну термінологію мозок здатний вмістити від 3 до 1000 терабайт. Національний Британський архів, приміром, в якому описані 900 років історії, займає всього 70 терабайт .

Мозок не відчуває болю

Сам по собі мозок не відчуває болю. Звичайно, він реагує, коли ви поріжете палець або обпалите, але в ньому немає больових рецепторів і, отже, болю він не відчуває. Але це не рятує від головного болю – мозок оточений безліччю тканин, нервів і судин, які дуже чутливі до болю.

Мозок складається з води на 80%

У багатьох мозок асоціюється з твердою сірою масою, що нагадує горіх. Але живий мозок – це рожевий желеподібний орган, в тканинах якого дуже багато води і крові. Наступного разу, коли вас буде мучити спрага, не забувайте, що мозку теж потрібна цілюща волога.

Для мозку реальність і фантазія – це одне і те ж саме

Мозок реагує на кожну думку і не розуміє, де факт, а де фантазія. Саме тому люди, які надягають «рожеві окуляри», відчувають себе більш щасливими, а організм сприймає плацебо, як справжній фармацевтичний препарат.

Розумова робота не втомлює мозок

Почуття втоми мозку виникає через наші емоції. Склад крові, що протікає через мозок протягом активної діяльності, незмінний. Хоча, наприклад, кров з вени у людини, яка пропрацювала весь день, істотно змінюється.

Фізичні вправи однаково корисні для мозку та тіла

Аеробні вправи прискорюють серцевий ритм і приплив крові до мозку. Надлишок кисню запускає нейрогенез – виробництво нейронів у частинах мозку, які контролюють пам’ять та мислення. Нейрогенез збільшує об’єм мозку та допомагає запобігти деменції.

Також фізичні вправи сприяють виробленню нейротрофінів – білків нервової тканини, від яких залежить пластичність мозку. Вони впливають на розвиток пам’яті та навчання.

Завдяки фізичному навантаженню збільшується кількість нейромедіаторів серотоніну та норадреналіну, які поліпшують обробку інформації та настрій.

Мозок – генератор випадкових думок, 80% з яких – негативні

За даними Лабораторії нейровізуалізації Університету Південної Каліфорнії, середній мозок генерує 48,6 думок на хвилину.

Це близько 70 000 думок на день. З них 95% – повторювані випадкові думки, а близько 80% – негативні: самокритичні, песимістичні, безрадісні.

Легкий доступ до інформації ускладнює її запам’ятовування.

Можливість швидкого доступу до інформації, наприклад через «Ok, Google» ускладнює запам’ятовування. Чим більше ми працюємо, щоб отримати доступ до даних, тим більша ймовірність, що вони запам’ятаються.

 

Юлія Левченко, лікар-невропатолог

відділення гострої цереброваскулярної патології

КП «ПОКЛ ім. М.В. Скліфосовського ПОР»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора