A A A K K K
для людей з вадами зору
ПОЛТАВСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Полтавська область

11-17 березня – Всесвітній тиждень боротьби з глаукомою

Дата: 11.03.2024 15:13
Кількість переглядів: 35

50% людей з глаукомою не знають, що в них є це захворювання. З часом руйнується зоровий нерв і людина може осліпнути. Поки що не існує ліків від глаукоми, проте якщо хворобу діагностувати на ранньому етапі, можна зберегти зір. У тиждень боротьби з глаукомою закликаємо пройти обстеження і перевірити свій зір.

Фото без опису

Глаукома може уразити будь-кого. Найчастіше глаукома розвивається у людей віком від 60 років. В зоні ризику також люди, у яких в родині були випадки захворювання. Також ризик глаукоми збільшується удвічі, якщо у вас діабет.

 

Своєчасні профілактичні огляди у вашого сімейного лікаря чи терапевта допоможуть вчасно виявити проблему. Ви в групі ризику, якщо вам 40 років чи більше, у членів вашої родини була глаукома, у вас є судинна патологія, короткозорість, були травми очей або хірургічні втручання.

 

Спочатку глаукома вражає периферійний зір, потім впливає на центральний. Таким чином, це починає заважати в повсякденному житті: людина не бачить чітко, не може читати, водити машину тощо. Чим раніше ви звернетесь до лікаря – тим більше шансів зберегти зір. Небезпечним є те, що зір втрачається поступово та абсолютно безболісно. Часто пацієнти звертаються до лікарів на пізніх стадіях, коли лікування уже малоефективне.

Симптоми які  можуть спостерігатись:

  • біль в очах;
  • помутніння зору;
  • різке погіршення зору.

Небезпечні симптоми глаукоми, коли обов’язково треба звернутися до лікаря:

•    “літаючі мушки” перед очима;

•    райдужні кола навколо джерела світла при погляді на нього;

 

•    затуманювання зору, часта зміна окулярів.

 

Методи діагностики глаукоми:

На першому етапі проводиться загальна діагностика очей. При підозрі на глаукому також проводять наступні процедури:

оптично-когерентна томографія (ОСТ) – метод вимірювання кута передньої камери ока і диску зорового нерва;

гоніоскопія – огляд дренажної системи очного яблука;

комп’ютерна периметрія – дослідження зорових полів;

інфрачервона пахіметрія з визначенням індивідуального очного тиску.

 

За потреби ваш сімейний лікар або терапевт направить до вузькопрофільного спеціаліста. Для діагностики глаукоми лікар перевіряє зір, поле зору, стан зорового нерва та вимірює внутрішньоочний тиск.

Лікувати глаукому можна як медикаментозними засобами (краплі, уколи, таблетки), так і лазером та хірургічними методами. Найголовніше тут - строго дотримуватись рекомендацій лікаря і призначеного курсу лікування.

Часто пацієнти на власний розсуд припиняють прийом рекомендованих препаратів, змінюють режим лікування, оскільки почуваються краще. Це призводить до ще більшого прогресування глаукоми та прискорення зниження зору.

 

Найважливіший крок у профілактиці глаукоми - це щорічні огляди. Лікар виміряє внутрішньоочний тиск, огляне диск зорового нерва та перевірить поле зору. Хоча вилікувати глаукому неможливо, сучасні методи лікування дають змогу призупинити прогресування глаукоми, зберігаючи при цьому зір і працездатність людини та запобігаючи сліпоті і інвалідності.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора