A A A K K K
для людей з вадами зору
ПОЛТАВСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Полтавська область

Як долучити старшокласників до розробки проєктів розвитку шкіл - практика Полтавщини

Дата: 15.11.2021 10:43
Кількість переглядів: 244

Як долучити старшокласників до розробки проєктів розвитку шкіл - практика Полтавщини

Рада Європи спільно з Мінрегіоном започатковує серію публікацій про Кращі практики – переможці конкурсу «Кращі практики місцевого самоврядування» 2020 року. Практика  Шкільний громадський бюджет  Полтавської області отримала диплом ІІІ ступеня у номінації «Влада та громада: інформування, діалог, участь».

Полтавська обласна рада знайшла метод залучення дітей старшого шкільного віку до участі в прийнятті управлінських рішень, зокрема в управлінні коштами обласного та місцевих бюджетів, запровадивши «Шкільний громадський бюджет» (ШГБ). Крім того, навчила працювати в команді та створювати проектні ініціативи, орієнтовані на забезпечення шкільних потреб, які продиктовані сьогоденням. Тепер молодь Полтавщини віком до 18 років є безпосереднім учасником життя громади, натхненником оригінальних ідей створення школи своєї мрії.

Проєкт згуртував учнівську молодь, батьків, педагогічний колектив, посадовців та визначив головну формула успіху: «ШГБ = ідея + віра в неї + робота на результат». Для його впровадження було розроблено Положення про супровід та реалізацію проектів Шкільного громадського бюджету, а обласну програму «Бюджет участі Полтавської області» доповнено новим напрямом.

До участі в проєкті долучилися усі суб’єкти прийняття рішень. При районних радах діяли локальні групи та пункти супроводу, які забезпечували всеохопленість і прозорість процесу. У партнерстві з Полтавським обласним молодіжним центром, вищими навчальними закладами області, Фондом Східної Європи, Радою Європи в Україні, закладами освіти різних рівнів для школярів віком від 14 до 16 років проведено навчальний дводенний семінар та понад 30 виїзних з написання проєктів.

За перший рік впровадження ШГБ зі 122 навчальних закладів області було подано 160 проєктів (34 – від міських, 126 – від сільських та селищних), які вражали своїм різноманіттям: поліпшення матеріально-технічного оснащення навчальних кабінетів; придбання комп’ютерної техніки, музичної апаратури, спортивного інвентаря, оновлення бібліотечних фондів; благоустрій пришкільної території та створення безпечних і комфортних умов; осучаснення шкільних їдалень, спортзалів, роздягалень, актових залів; створення зон відпочинку на пришкільних територіях та в приміщеннях. Проекти викликали неабиякий інтерес мешканців громад, а відтак участь у електронному голосуванні збільшилась у 2,5 рази.

За результатами голосування кращими було визнано 62 проєкти, кожен з яких отримав із обласного бюджету співфінансування у розмірі 50 % загальної вартості.

Загальний бюджет ШГБ у 2019 році склав більше 6 млн грн (з них понад 3 млн грн – кошти місцевих бюджетів).

Ефективним інструментом популяризації ШГБ стало проведення річного підсумкового заходу 2 MeetUp «Партиципація & Інформатизація».

Досвід упровадження практики Полтавської обласної ради було представлено на міжнародному вебінарі «Involving children and young people under 18 in civil participation mechanisms and decision-making», а також розміщено у збірці Ради Європи «Шкільний громадський бюджет. Інструментарій для впровадження».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора