A A A K K K
для людей з вадами зору
ПОЛТАВСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Полтавська область

КОЖНА ВАГІТНІСТЬ ПОВИННА БУТИ БАЖАНОЮ

Дата: 27.09.2021 08:31
Кількість переглядів: 1096

Кожна вагітність повинна бути бажаною

 

26 вересня – Всесвітній день контрацепції. Він привертає увагу громадськості до проблем, які виникають внаслідок недостатнього статевого виховання та неуваги до свого здоров’я.

Звісно, вагітність – радісна та очікувана подія в житті більшості жінок. Новина про зародження життя в організмі жінки окрилює, дарує відчуття радості й щастя. Але часто звістка про очікування дитини викликає абсолютно інші емоції. Пріоритети часто розставляються інакше: кар'єра, невідповідний вік, не відбулася любов, самотність, страх перед труднощами. Вони призводять до того, що безцінний дар природи просто знищується. Жінці єдино правильним рішенням здається аборт.

Але що таке аборт? Аборт є навмисним вбивством ненародженої дитини. Це операція, що триває 5 хвилин, але може перекреслити все життя.

У нашій країні до середини 90-х років основним методом регуляції народжуваності були аборти. Тому досі побутує поширена думка, що аборт - це участь, через яку проходить кожна жінка. На жаль, далеко не всі жінки усвідомлюють, що аборт і його можливі ускладнення можуть дуже згубно вплинути на все подальше життя. Аборт – це штучне переривання вагітності, що полягає в розчленуванні живого немовляти на частини в материнській утробі. За сучасними медичним стандартам аборт проводиться при терміні до 12 тижнів вагітності.

У другому триместрі (до 22 тижнів) аборт може бути проведений за медичними показами. У наш час смертність від абортів у клінічних умовах зведена до мінімуму, та все ж такі трагедії трапляються.

Усі методи переривання вагітності завдають жіночому організму не тільки фізичний, але й психологічний збиток. Після аборту жінка часто відчуває психологічний дискомфорт. Така ситуація може викликати сльози, страх, необгрунтовані зміни настрою, стреси і навіть думки про суїцид. У медицині навіть існує термін «постабортний синдром», що викликає головний біль, коливання тиску, серцебиття, розлад травної системи.

Крім того, необхідно врахувати психологічну шкоду аборту. Навіть ті, хто не вірить в Бога, підсвідомо вважають цю процедуру гріхом і переживають муки совісті та почуття провини. Після процедури аборту дуже висока ймовірність безпліддя. Травми шийки матки призводять до втрати пружності цього органу, а це загрожує в разі майбутньої вагітності викиднями і передчасними пологами. Травми самої матки здатні спровокувати розрив цього органу під час наступної вагітності.

Усі ці фактори істотно зменшують шанси жінки на успішне протікання наступної після аборту вагітності, збільшують ризик патологій плоду, а також позаматкової вагітності.

Але кожна вагітна жінка має право сама приймати рішення: народжувати чи ні. Перш ніж зважитися на подібний крок, кожна жінка повинна все добре зважити і обдумати, адже наслідки аборту можуть проявитися навіть через багато років після самої операції. Аборт не повинен бути рішенням сімейних проблем. Єдиним виправданням цієї операції може бути важка вроджена патологія майбутньої дитини, тобто аборт за медичними показаннями. Дуже часто, саме та дитина, від якої хотіли позбутися, але з якихось причин зберегли вагітність, стає радістю і опорою батькам. Бережіть дітей, без них не буде майбутнього!

Профілактика абортів

До ефективних засобів профілактики небажаної вагітності відносяться:

  • утримання (тимчасове чи тривале) – стовідсотково ефективний спосіб, що не вимагає матеріальних витрат метод;

  • гормональна контрацепція дозволяє захиститися від небажаної вагітності на 99,9%, регулює менструальний цикл, має низку лікувальних ефектів при деяких гінекологічних захворюваннях. Здатність до зачаття відновлюється через 2-3 місяці після відміни препаратів. Треба відзначити, що до негативних сторін цього способу можна віднести відсутність захисту ВІЛ та інфекцій, що передаються статевим шляхом (ІПСШ), зміна маси тіла;

  • внутрішньоматкова контрацепція – це метод тривалого (від 5 до 10 років) запобігання вагітності за допомогою спеціальних засобів, введених в матку (внутрішньоматкові засоби). З негативних моментів потрібно відзначити посилення менструальних кровотеч і болю протягом перших кількох місяців використання ВМС; недостатнє запобігання позаматкової вагітності; відсутність захисту від захворювань, що передаються статевим шляхом та ВІЛ-інфекція;

  • хірургічна стерилізація відноситься до незворотних методів контрацепції. При її проведенні створюються зміни статевих органів, що виключають настання вагітності. Ця процедура проводиться одноразово і дає 99,9% гарантії ненастання вагітності. До цього методу контрацепції слід вдаватися жінкам старше 35 років, що мають не менше двох дітей;

  • презерватив на 85-99% дозволяє запобігти небажаній вагітності, захищає від ІПСШ та ВІЛ. До того ж, він простий в застосуванні і продається без рецепта.

До неефективних методів контрацепції можна віднести:

  • перерваний статевий акт;

  • календарний метод із нестабільним місячним циклом.

Також варто зазначити, що людина народжена для любові, а інтимна близькість і поява на світ нового життя найчастіше є її природним апогеєм. Планування сім'ї – це діти за бажанням, а не з нагоди. Бажаємо Вам випробувати всі радощі цього світлого почуття і насолодитися бажаним материнством стільки разів, скільки ви цього захочете! Здоров'я Вам і вашим майбутнім дітям!

 

Софія Лісна,

лікар акушер-гінеколог КНП «Кобеляцька міська лікарня»

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора