A A A K K K
для людей з вадами зору
ПОЛТАВСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Полтавська область

ЮРІЙ КУРИЛКО: «РІШЕННЯ ПРО ВАКЦИНАЦІЮ КОЖНА ЛЮДИНА ПОВИННА ПРИЙМАТИ УСВІДОМЛЕНО, А НЕ ЗА ЧУТКАМИ»

Дата: 02.09.2021 11:02
Кількість переглядів: 248

Юрій Курилко: «Рішення про вакцинацію кожна людина повинна приймати усвідомлено, а не за чутками»

 

Напередодні початку нового навчального року виконувач обов’язків директора Департаменту охорони здоров’я Полтавської облдержадміністрації  Юрій Курилко зустрівся з трудовим колективом Обласного центру естетичного виховання учнівської молоді.

На загальних зборах Юрій Васильович розповів про те, як поширювалася епідемія коронавірусу на планеті, коли була вперше виявлена у Полтавській області, чим вона відрізняється від інших інфекцій.

«Людство навчилося жити поряд із грипом, тепер навчається жити з коронавірусом. Стовідсоткового засобу вберегтися від вірусу, що поширюється аерозольним шляхом, немає, – зазначив Юрій Курилко. – Ця пандемія нарешті привчила значну частину суспільства частіше мити руки, завдяки чому в десятки разів зменшилася захворюваність на вірусні гепатити, ентерити, кишкові інфекції. Завдяки носінню масок ми стали менше хворіти на грип та ГРВІ. Але, за останніми дослідженнями, хворому на коронавірус не потрібно навіть кашляти – для поширення інфекції достатньо його дихання в одному приміщенні зі здоровими людьми».

Юрій Курилко поділився власним досвідом боротьби з хворобою, адже до вакцинації та вироблення стійкого імунітету переніс її не один раз, перебував на стаціонарному лікуванні.

«Ті штами, що циркулювали раніше, мали інкубаційний період 4-6 днів, хвороба тривала 2-3 тижні, ще один-два тижні потрібно було організму аби остаточно її побороти. 70-80 відсотків хворих тимчасово втрачають відчуття смаку та запаху, тримається висока температура, відбувається інтоксикація організму, загострюються всі хронічні хвороби, болять хребет, нирки, кістки, трапляються панічні напади. Захворювання розтягується на місяць, а після нього можливий тривалий коронавірусний синдром, коли потерпають легені, серце, нирки, кісткова та м’язова системи, нерви. Натомість штам Дельта, що насувається на Україну  і вже циркулює в області, має значно коротший інкубаційний період (до 2 днів), має ще тяжчий клінічний перебіг, до симптомів додається діарея, що триває близько тижня. Вражає він не лише людей віком 60+ чи 50+, а й значно молодших, і навіть дітей», – зазначив Юрій Васильович.

За останню добу в області виявлено близько трьох десятків пневмоній, 20 людей госпіталізовано, з них четверо – діти. Троє людей померло.

Тому дуже важливо зараз, опоки не пішов різкий підйом захворюваності, вакцинувати якомога більше мешканців області. Бо на піку епідемії може не встигнути сформуватися імунна відповідь на щеплення.

На жаль, ще до пандемії, протягом останніх 30 років в Україні активно поширювалися антивакцинальні настрої, формувалася недовіра до будь-яких вакцин. Насправді ж за останні півтора місяця в області жоден вакцинований проти коронавірусу на стаціонарне лікування не потрапив. Цю тенденцію підтверджує і світова статистика. Серйозних несприятливих подій після щеплень також не зареєстровано. У ході вакцинації в області проведено 440 тисяч ін’єкцій. У відповідь на них мали місце підвищена температура, підняття тиску, біль у місці уколу, але жодних серйозних ускладнень не було.

Юрій Курилко пояснив принцип дії кожної з вакцин, що використовуються в області, детально відповів на запитання учасників зборів.

«Я – не агітатор, – зауважив насамкінець Юрій Васильович, – але те, що ми називаємо ковідною пневмонією – це не зовсім пневмонія, це дрібні тромбози капілярів із враженням 10, 30 чи 70 відсотків легеневої тканини. І наївно думати, що ці ділянки повністю відновляться після одужання – їхні функції візьмуть на себе здорові участки легень. Серце для повноцінного забезпечення організму киснем та поживними речовинами змушене буде перекачувати більше крові й це також не мине даремно. Постраждає нервова система.  Тому рішення про вакцинацію кожна людина повинна приймати усвідомлено, а не за чутками. Адже ризики після вакцинації і ризики після перенесеної коронавірусної хвороби – незрівнянні».

 

КП «Полтавський обласний центр громадського здоров’я ПОР»

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора