A A A K K K
для людей з вадами зору
ПОЛТАВСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Полтавська область

ВНУТРІШНЬО ПЕРЕМІЩЕНІ ОСОБИ: ПРАВОВИЙ ЗАХИСТ НА ПОЛТАВЩИНІ

Дата: 01.09.2021 17:16
Кількість переглядів: 196

Внутрішньо переміщені особи: правовий захист на Полтавщині

 

Після початку військової агресії та окупації частини території України наша держава зіткнулася з невідомою для неї раніше проблемою необхідності належного забезпечення прав внутрішньо переміщених осіб. Ряд негативних явищ, численні порушення прав осіб, які вимушено покинули свої домівки, гостро підняли питання необхідності гарантування захисту прав внутрішньо переміщених осіб.

Стаття 59 Конституції України визначає, що кожен має право на професійну правничу допомогу. У випадках, передбачених законом, ця допомога надається безоплатно.

Надання безоплатної правової допомоги є соціальною програмою Уряду України, що гарантує людям ефективний захист їхніх прав.

Безоплатна правова допомога – правова допомога, яка гарантується державою та повністю або частково надається за рахунок коштів Державного бюджету, місцевих бюджетів та інших джерел.

Безоплатну первинну правову допомогу можуть отримати всі громадяни без виключення. Вона включає такі види правових послуг: надання правової інформації; надання консультацій і роз'яснень з правових питань; складення заяв, скарг та інших документів правового характеру (крім документів процесуального характеру); надання допомоги в забезпеченні доступу особи до вторинної правової допомоги та медіації.

Безоплатна вторинна правова допомога – вид державної гарантії, що полягає у створенні рівних можливостей для доступу осіб до правосуддя, і включає такі види правових послуг, як:

  • захист;
  • здійснення представництва інтересів осіб в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами;
  • складення документів процесуального характеру.

З 2017 року всі внутрішньо переміщені особи, а також особи, які подали заяву на отримання довідки ВПО, отримали право на БВПД. Тобто, ці категорії населення можуть скористатися послугами юристів або адвокатів, які залучаються до надання безоплатної вторинної правової допомоги. Зокрема, для захисту та представництва інтересів у судах, складення документів процесуального характеру.

Для отримання безоплатної вторинної правової допомоги внутрішньо переміщені особи мають подати такі документи:

  • паспорт або інший документ, що посвідчує особу;
  • реєстраційний номер облікової картки платника податків такої особи та/або її представника, опікуна, піклувальника;
  • довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

Лише з початку поточного року на Полтавщині  особи з числа внутрішньо переміщених осіб отримали 122 консультації, 78 осіб отримали  вторинну правову допомогу у місцевих центрах та бюро правової допомоги Полтавщини.

Для такої категорії осіб було  проведено 6 правопросвітницьких заходів під час яких було роз’яснено права, обов’язки та гарантїі внутрішньо переміщених осіб та можливості системи БПД задля захисту їх прав.  Також  роз’яснення їх прав здійснювалося у засобах масової інформації. Де було опубліковано 69 виступів з питань гарантій внутрішньопереміщеним особам.  успішні приклади

Якщо раніше переважна більшість правових проблем ВПО була прямо чи опосередковано пов’язана зі збройним конфліктом, то  наразі на перший план виходять питання щодо цивільних, сімейних  справ,  вирішення спорів у сфері адміністративного та пенсійного права.

ВАЖЛИВО! Правову інформацію з широкого кола питань вони можуть також отримати завдяки мобільному застосунку «Твоє право». Це мобільний порадник, який акумулює в собі відповіді на найбільш актуальні питання правового характеру разом із визначеннями, поясненнями, посиланнями на відповідні нормативно-правові акти, алгоритмами, прикладами потрібних заяв та документів. У додатку користувач отримує покроковий алгоритм дій стосовно захисту та відновлення своїх прав, а також максимум корисної інформації та посилання на законодавчу базу.

Нагадуємо, що отримати безоплатну правову допомогу та захистити свої права Ви зможете звернувшись до фахівців системи безоплатної правової допомоги.

Полтавський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Полтава, вул. Європейська, 37/40, тел. (0532) 56-02-88.

Кременчуцький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Кременчук, вул. Небесної сотні, 54, тел. (0536) 75- 75- 20.

Лубенський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Лубни, вул. Монастирська 17, тел. (05361) 77-479.

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області працює за адресою: м. Полтава, вул. Європейська, 37/40.

Цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора