A A A K K K
для людей з вадами зору
ПОЛТАВСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Полтавська область

НА ПОЛТАВЩИНІ ПРОВЕЛИ СЕМІНАР ДЛЯ МАЙСТРІВ НАРОДНИХ ХУДОЖНІХ ПРОМИСЛІВ

Дата: 29.07.2021 16:03
Кількість переглядів: 252

На Полтавщині провели семінар для майстрів народних художніх промислів

 

29 липня в Опішні відбувся семінар для майстрів народних художніх промислів. Із робочим візитом захід відвідали представники Міністерства культури та інфраструктурної політики України, Державного агентства України з питань мистецтв та мистецької освіти, Державного агентства розвитку туризму України, народні депутати, заступник голови Полтавської облдержадміністрації Катерина Рижеченко, представники профільних департаментів ОДА, народні умільці з регіонів.

У ході заходу провели дискусійну панель із теми: «Державна політика у сфері народних художніх промислів: напрями та особливості реалізації».

«Ми зібралися тут, щоб започаткувати систематичне проведення подібних семінарів за участю представників громади, влади, народних майстрів із метою обговорення нагальних питань. На розгляді Кабінету Міністрів знаходиться проєкт Концепції Державної цільової національно-культурної програми розвитку народних художній промислів на 2021-2025 роки, який окреслює алгоритм кроків усій сфері», – сказала заступник Міністра культури та інформаційної політики України Лариса Петасюк.

«На території Полтавщини історично утворені центри народного мистецтва. Опішня – це унікальний осередок, де понад століття існували гончарські школи. Тут багато історії, народних майстрів, відповідних навчальних закладів, музеїв, тому знаково, що сьогодні семінар проходить саме в Опішні. Громада активно розбудовує інфраструктуру та зберігає культурні надбання, які є візиткою Полтавщини. Вбачаємо своїм спільним завдання збереження культурної спадщини через її активний розвиток», – зауважила Катерина Рижеченко.

Від Полтавщини до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини включено 3 елементи, серед яких і «Опішнянська кераміка». За словами директора Національного музею-заповідника українського гончарства Олеся Пошивайла, за останні роки вдалося вийти на дійсно якісний розвиток цього осередку та популяризувати його далеко за межами України. Із цією метою на регіональному рівні затверджено Комплексну програму розвитку культури та мистецтва Полтавщини на 2020-2025 роки.

«Туризм і народні промисли – це невід’ємні складові регіонального потенціалу. Маємо спільно напрацьовувати механізми для їхнього розвитку», – сказав народний депутат України Дмитро Нальотов.

Члени делегації здійснили екскурс Національним музеєм-заповідником українського гончарства та взяли участь у майстер-класі; відвідали етносадибу «Лялина світлиця», зокрема музеї звареного борщу та живого хліба; ознайомилися з роботою закладу державної спеціалізованої художньої школи-інтернату I-III ст. «Колегіум мистецтв у Опішні» ім. В. Кричевського; оглянули туристичні локації – Сторожову вежу, Криницю-Громовицю, етнопоселення «Старий хутір».

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора