A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
ПОЛТАВСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Полтавська область

#НАША_НЕЗАЛЕЖНІСТЬ #МАРАФОН_30. ПОЛТАВЕЦЬ, ЯКИЙ СТОЯВ У ВИТОКІВ УКРАЇНСЬКОГО ВІЙСЬКА. ТАЛАНОВИТОМУ ВОЄНАЧАЛЬНИКУ ВАСИЛЮ ТЮТЮННИКУ ПРИСВЯЧУЄТЬСЯ

Дата: 26.07.2021 09:50
Кількість переглядів: 187

#Наша_незалежність #Марафон_30. Полтавець, який стояв у витоків українського війська. Талановитому воєначальнику Василю Тютюннику присвячується

 

Довгий час імена видатних полководців і блискучих військових стратегів періоду Української революції 1917-1921 років були невідомі широкому загалу. У радянський час лише згадка про них загрожувала підозрою в «неблагонадійності» та репресіями. Ідеться про командувача Дієвої армії УНР у 1919 році, генерал-хорунжого Василя Тютюнника.

Цей талановитий воєначальник у період Української революції 1917-1921 років стояв біля витоків українського війська. На його рахунку такі вдалі операції, як Проскурівський прорив, звільнення від більшовиків Вінниці та Жмеринки, план легендарного 1-го Зимового походу.

До його 130-річчя Український інститут національної пам’яті спільно з Bober Film Studio випустив просвітницький ролик про Василя Тютюнника в рамках циклу «Люди епохи».

У ролику використані кадри з кінохроніки тих років, а також із фільму «Остання столиця» та з реконструкції завершення 1-го Зимового походу, наданої Центром історії Вінниці.

Василь Тютюнник народився 1890 року на Полтавщині. Закінчив Тифліське військове училище, служив у 25-му Сибірському стрілецькому полку, що базувався в Іркутську. В роки Першої світової війни командував кінною розвідкою полку.

У 1917-му, коли на хвилі революційних змін почала формуватися українська армія, Тютюнник став одним з її фундаторів.

«Підполковник Василь Тютюнник – енергійний, гарячий, вмить охоплював найскладнішу військову ситуацію і блискавично переходив до рішення, часто парадоксального у своїй талановитості», – згадував його ад’ютант, поет Євген Маланюк.

Одним із таких рішень було запросити до українського війська досвідчених генералів та офіцерів старої російської армії, що дало змогу в лютому 1919-го зупинити наступ червоних.

Наприкінці травня 1919 року, коли Армія УНР опинилася в скрутному становищі, втративши майже всю територію і ведучи бойові дії одночасно проти Червоної армії та польських військ, саме Тютюнник розробив план прориву в напрямку Проскурова («Проскурівська операція»), в результаті якої вдалося закріпитися на Поділлі та на цілий рік зробити тимчасовою столицею України Кам’янець.

Після успіху Проскурівської операції Тютюнник став начальником штабу Дієвої армії УНР, а через місяць – командувачем армії.

Під час походу Об’єднаних українських армій на Київ–Одесу Тютюнник командував Східною армійською групою, війська якої наступали на одеському та уманському напрямках.

У листопаді 1919-го, уже хворий на тиф, разом із генерал-хорунжим Євгеном Мєшковським Тютюнник розробив легендарний план 1-го Зимового походу – партизанського рейду тилами білих та червоних, що дало змогу вирватися з «трикутника смерті».

Помер 29-річний генерал 19 грудня 1919 року в Рівному – тиф ускладнився тромбозом коронарних судин і призвів до розриву серця. 

 

За матеріалами Українського інституту національної пам'яті 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора