A A A K K K
для людей з вадами зору
ПОЛТАВСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Полтавська область

ПРОДОВЖУЄТЬСЯ ПРАВОПРОСВІТНИЦТВО ДЛЯ ЖИТЕЛІВ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД ПОЛТАВЩИНИ

Дата: 16.06.2021 17:03
Кількість переглядів: 285

Продовжується правопросвітництво для жителів територіальних громад Полтавщини

 

Вже майже п’ять років поспіль на Полтавщині проводяться  виїзні семінари на тему «Актуальні питання розвитку правової спроможності територіальних громад на Полтавщині».

Заходи реалізуються у рамках Програми правової освіти населення Полтавської області  та орієнтовані на  проведення конструктивного діалогу та співпрацю між системою безоплатної правової допомоги в області  та представниками органів виконавчої влади, територіальних громад у напрямі розширення доступу до надання  безоплатної правової допомоги, посилення правової спроможності та правових можливостей територіальних громад.

15 червня такий семінар відбувся у селищі Велика Багачка, де  депутатів, посадових осіб органів місцевого самоврядування, навчали як реагувати та вирішувати правові потреби жителів громад.

Модератором заходу став директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області Олександр Черчатий.

Про децентралізацію на Полтавщині: досвід, успіхи та напрями реалізації  поінформував учасників зібрання перший заступник голови Полтавської обласної ради, кандидат юридичних наук, доцент Олександр Лемешко.

Директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області, к.н. держ. упр. Олександр Черчатий  розповів  про державні гарантії прав громадян та механізми їх захисту, поділився досвідом роботи системи БПД в регіоні, розповів про напрацювання  та наголосив на продовження активної співпраці  представників  територіальних громад  області та системи БПД.

«Нещодавно в Україні завершився процес формування територіальних громад і нових укрупнених районів. У процесі децентралізації ОТГ набувають нових повноважень та ресурсів, необхідних для покращення якості надання послуг та посилення місцевого соціально-економічного розвитку на благо громадян. Однак, нові можливості та обов’язки несуть з собою нові виклики. Новостворені громади зустрічаються з дуже особливими викликами в перші дні або місяці роботи. Їм необхідно виконувати свої зобов’язання за законом, організувати сесії ради ОТГ, запустити роботу апарату та підготувати бюджети. І всі ці функції вимагають відповідної правової обізнаності як для вирішення організаційно-розпорядчих питань діяльності, а й реагування та правові потреби жителів громад в цілому» - зазначив він.

Начальник  відділу управління персоналом та медичними кадрами Управління лікувально-профілактичної допомоги населенню та медичних кадрів Департаменту охорони здоров'я Полтавської обласної державної адміністрації Олександр Оглобля поінформував учасників про реалізацію медичної реформи на Полтавщині. 

З 1 липня 2021 року набирає чинності Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення», який має відкрити ринок землі та дозволити громадянам вільно купувати та продавати землі сільськогосподарського призначення які належать їм на праві приватної власності.

Про питання впровадження Закону, основні законодавчі новації, можливості реалізації земельних прав розповів кандидат наук з державного управління, експерт з земельних питань, співзасновник Громадського об’єднання «Земельний фонд України» Вадим Чувпило.

«Закон передбачає поетапне набуття права власності на  земельні ділянки: на першому етапі, з  1 липня 2021 року  землі сільськогосподарського призначення зможуть купувати  тільки фізичні особи  - громадяни України. Максимальний розмір земельної ділянки, встановлений законодавством - 100 га на людину. Другий етап передбачає, що з  1 січня 2024 року, отримають змогу набувати права власності на землю і юридичні особи, але з умовою що вони створені і зареєстровані за законодавством України, учасниками  є лише громадяни України та/або держава, та/або територіальні громади, територіальні громади та держава. Максимальний розмір земельної ділянки - 10 тис. га» - повідомив він.

Актуальні питання призначення житлових субсидій висвітлила у своєму виступі начальниця відділу з питань надання державної соціальної допомоги, субсидій, інших видів соціальної підтримки № 1 Управління соціального захисту населення Миргородської  районної державної адміністрації Ольга Соковська.

Фахівчиня відділу перерахунку пенсій №3  Управління Пенсійного забезпечення Головного управління Пенсійного фонду України у Полтавській області Валентина Гавриленко  розповіла присутнім про  пенсійну реформа, її суть, механізми реалізації  та новації у законодавстві з питань пенсійного забезпечення.  

Окрім можливості почути цікаві доповіді з вуст експертів, учасники семінару мали змогу також поставити питання спікерам та отримати на них компетентну відповідь.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора