A A A K K K
для людей з вадами зору
ПОЛТАВСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Полтавська область

БІЛЬШІСТЬ ЗАХВОРЮВАНЬ ЩИТОПОДІБНОЇ ЗАЛОЗИ – ВИЛІКОВНІ

Дата: 25.05.2021 11:00
Кількість переглядів: 344

Більшість захворювань щитоподібної залози – виліковні

 

До Всесвітнього дня щитоподібної залози

Щорічно 25 травня у всіх країнах відзначається Всесвітній день щитоподібної залози. Дата увійшла в календар у 2008 році з ініціативи  Європейської тиреоідологічної асоціації, що займається  вивченням питань, пов’язаних із щитоподібною залозою та її захворюваннями.

Найбільш поширена патологія щитовидної залози в Україні – вузловий зоб. Поширеність цієї патології в Україні суттєво зростає з кожним роком, частіше хворіють жінки. Причиною є наслідки аварії на ЧАЕС, а також негативний стан довкілля у зв’язку з природним дефіцитом йоду, селену та інших мікроелементів. Діагностика вузлового зобу суттєво покращилась за останні роки завдяки сучасним ультразвуковим дослідженням.

Щитоподібна залоза (ЩЗ) – маленький орган вагою 25 - 30 г, що розташований на шиї та за формою нагадує метелика – відіграє дуже важливу роль у життєдіяльності організму. Вона виробляє гормони тироксин ( Т4), трийодтиронін ( Т3), які регулюють обмін речовин.

Головною функцією тиреоїдних гормонів є підтримка основного обміну. Без гормонів щитовидної залози або за їх нестачі неможливий нормальний розвиток жодної функціональної системи  організму. Зміни функції залози найчастіше виникають в умовах йододефіциту та несприятливої екологічної ситуації, що наразі спостерігається в Україні.

Гіпотиреоз виникає, коли щитоподібна залоза недостатньо активна та виробляє замало гормонів, що відповідають за підтримання метаболізму на оптимальному рівні. Коли це стається, у людини виникають такі симптоми, як депресія, порушення сну, сухість шкіри, втрата волосся, погіршення пам’яті та у ваги, набряки, непереносимість холоду, підвищення рівня холестерину.

У випадку гіпертиреозу стається майже протилежне. Щитоподібна залоза виробляє забагато гормонів, тому метаболізм пришвидшується, що при несвоєчасному лікуванні може завдати серйозної шкоди організму. При цьому спостерігається нервовість, дратівливість, безсоння, непереносимість спеки, втрата ваги, прискорене серцебиття, слабкість, тремтіння в кінцівках або у всьому тілі.

Основний метод профілактики захворювань щитоподібної залози – достатнє вживання йоду та селену з їжею.

За все життя людина споживає близько 3-5 г йоду – не більше чайної ложки.

Для дорослих людей  добова потреба в ньому, за ноомами Всесвітньї організації охорони здоров’ я становить 100- 200 мкг, залежно від віку і стану здоров’я. Підліткам потрібно 100- 150 мкг; норма для дітей до року – близько 50 мкг; для дітей до шести років – 90 мкг.

Йод є незамінним компонентом тиреоїдних гормонів і життєво потрібен для нормального розвитку нервової системи. Несприятливі наслідки йодного дефіциту включають формування зобу, гіпотиреозу, порушення інтелектуального та фізичного розвитку дітей. Більше того, дефіцит йоду є однією з причин розумової відсталості та вроджених вад розвитку у дітей. Завдяки програмам загального йодування харчової солі йодний дефіцит ліквідований у більшості країн світу.

Для масової профілактики у загальнодержавному масштабі збагачують йодом  основні продукти харчування. У більшості країн світу, зокрема в Україні, таким продуктом є йодована сіль.

Найбільше йоду містять морепродукти (кальмари, креветки, мідії, риба, ікра, водорості,  риб’ячий жир).

Багатими на йод харчовими продуктами є  яйця, гарбузи, гречана крупа, часник, цибуля, соя, спаржа, шпинат, курага, хурма, інжир, волоські горіхи, насіння кунжуту.

Науково доведено, що у курців частіше зустрічається  збільшена ЩЗ  та тиреотоксичний зоб.

Доведено, що дифузний зоб – поширена проблема пацієнтів  із надмірною вагою. Усуньте дефіцит рухової активності: ходіть пішки, займайтеся спортом, віддайте перевагу активним видам відпочинку.

Проводьте достатньо часу на свіжому повітрі. Однак пам’ятайте про захист шкіри від ультрафіолетового випромінювання та не переохолоджуйтесь.

Необхідно навчитися протистояти психоемоційним навантаженням – стреси є найсильнішими провокаторами захворювань ЩЗ. Більше відпочивайте.

Більшість захворювань щитоподібної залози зараз вважаються виліковними. У разі появи перших ознак порушення функції щитоподібної залози слід звернутися до лікаря та пройти фахове обстеження.

Бережіть своє здоров’я. Це найцінніше, що ви маєте у житті.

Ліна Чередніченко, лікар ендокринолог

КП «Полтавська обласна клінічна лікарня ім. М.В. Скліфосовського ПОР»

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора