A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
ПОЛТАВСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Полтавська область

«ЗА НОВИНКАМИ МОДИ ЇДУТЬ ДО ІТАЛІЙСЬКОГО МІЛАНУ, ЗА РОМАНТИКОЮ – ДО ПАРИЖУ, А ЗА НАЙКРАЩОЮ ВИШИВАНКОЮ – ДО РЕШЕТИЛІВКИ», – КАТЕРИНА РИЖЕЧЕНКО

Дата: 20.05.2021 15:13
Кількість переглядів: 266

«За новинками моди їдуть до італійського Мілану, за романтикою – до Парижу, а за найкращою вишиванкою – до Решетилівки», – Катерина Рижеченко

 

Сьогодні у Всеукраїнському центрі вишивки та килимарства м. Решетилівка відбувся культурно-мистецький захід «Дню вишиванки – 15 років»,  присвячений Дню вишиванки в Україні.

У ньому взяли участь заступник голови Полтавської облдержадміністрації Катерина Рижеченко, директор Департаменту культури і туризму Полтавської  облдержадміністрації Ірина Удовиченко, декан факультету технологій та дизайну Полтавського національного педагогічного університету ім. В.Г. Короленка Валентина Титаренко, директор Решетилівського художнього професійного ліцею Наталія Бігун, майстри народної творчості Решетилівки та Полтавщини, представники громадськості. Захід має на меті популяризацію українських народних традицій, оскільки вишиванка споконвіку символізувала красу, могутність духу та єдність українського народу.

«Історія й культура нашої держави багата на традиції. На моє глибоке переконання, найкрасивішою із них є традиція вишивки. Полтавщина – культурна й духовна столиця нашої держави. Велика приємність, що саме на території нашої області знаходиться ось цей осередок вишивки, краси й естетики. За новинками моди їдуть до італійського Мілану, за романтикою – до Парижу, за найкращою вишиванкою – до Решетилівки. В сучасному світі вишиванка – не лише традиція, це ще й модно. – Зауважила заступник голови Полтавської облдержадміністрації Катерина Рижеченко. – Вдячна за чудове свято, яке організувала Решетилівська громада. Уклін майстрам і народним умільцям, що бережуть та популяризують це надзвичайне мистецтво. Не  знаю жодної людини, яка б, ознайомившись із решетилівським мистецтвом, не хотіла б мати собі вишиванку. Бажаю всім міцного здоров’я й сподіваюся, що невдовзі тут святкуватимемо факт: внесення  вишивки «білим по білому» до нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО».

За словами керівника Всеукраїнського центру вишивки та килимарства Надії Вакуленко, Решетилівка здавна відома своїми вишиванками й килимами. Для всіх митців, які займаються їхнім виготовленням, це не просто мистецтво, а й праця, і свято, і натхнення, і традиції, які передаються із покоління в покоління.  

«Сьогодні ми зібралися  немов на старовинній народній толоці: під ногами – солома –  частинка з урожаю золотого хліба, а навколо скільки мистецтва й краси. Свято проводиться вперше, але, думаю, воно по праву стане традиційним і щорічним. Спасибі всім, хто долучився до нього», – сказав голова Полтавського осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва, член Національної спілки художників, заслужений майстер народної творчості України Євген Пілюгін.

Учасники заходу оглянули виставку вишиваних та килимових виробів, взяли участь у майстер-класах та переглянули виступ-презентацію агенції моделей Всеукраїнського центру вишивки та килимарства.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора