A A A K K K
для людей з вадами зору
ПОЛТАВСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Полтавська область

ВІРУСНІ ГЕПАТИТИ В,С, ЯК УБЕРЕГТИСЯ? 19 ТРАВНЯ – ДЕНЬ БОРОТЬБИ З ГЕПАТИТОМ

Дата: 19.05.2021 14:16
Кількість переглядів: 271

Часто протягом тривалого часу гепатит С клінічно себе не проявляє, симптоми  захворювання людина може відчути аж на пізніх стадіях. Саме гепатит С називають  лагідним  вбивцею, а вчені  всього світу –  загадкою  вірусології.

Подібних загадок найбільше саме серед вірусів гепатитів. За останнє десятиліття крім відомих А, В, С виявлені вже Д, Е, F і TTV. І все ж найбільшу небезпеку таять у собі В і С. Вони практично невіддільні від епідемії наркоманії та СНІДу. Наслідки цього захворювання - незворотні зміни в організмі людини, в першу чергу, у печінці - жовтяниця стає причиною цирозу або раку печінки. А взагалі, вірус вражає практично всі органи, і сьогодні гепатит С називають системним захворюванням.  Основним методом виявлення вірусних гепатитів є тестування крові на наявність або відсутність вірусу.  Враження гепатитом В так само небезпечне, як і при гепатиті С. Часто у хворих зустрічаються  обидві форми гепатиту одночасно. Але якщо при статевому контакті гепатит С практично не передається, то гепатитом В найчастіше  заражаються саме таким шляхом. Крім того, жінки, інфіковані гепатитом С, при відповідній  профілактиці,  народжують  дітей, у яких до третього року життя  вже не виявляється вірус. В організмі дитини, народженої від хворої  матері, вірус гепатиту В  затримується  надовго. Є і ще одна серйозна відмінність гепатиту В від С - від нього  можна  вберегтися. З 1982 року від цього вірусу існує вакцина.  При згоді батьків роблять  щеплення  всім новонародженим.

Людина, яка перехворіла гепатитом В, практично на все життя залишається  вірусоносієм.  Жити з гепатитом важко, але можна. Гепатит В і С часто називають хворобою більш страшною, ніж ВІЛ. Проте насправді ті, хто переніс ці захворювання, навіть з хронічною їх формою, можуть жити і 10, і 30 років. Не можна лякати людей, оголошувати інфікованих смертниками. Просто необхідно думати про своє майбутнє і лікуватися тільки у професіоналів.

Щоб не жити у вічному страху, людина повинна усвідомити і відчути складність ситуації та зробити все, щоб знизити як вірусне навантаження на організм, так і психологічне. В першу чергу треба кинути пити і вживати наркотики. У них і у вірусу одна мішень - печінка. Треба підтримувати свою імунну систему - приймати природні антиоксиданти (продукти, що містять вітамін С), вчитися отримувати позитивні емоції - правильно відпочивати. Звичайно для тих, хто страждає на хронічні гепатити, необхідний реабілітаційний центр - у такому закладі легше навчити пацієнта правильно жити зі своєю хворобою. У домашніх умовах це вдається не завжди. Лікарі попереджають: будьте обережні при переливанні крові, відвідуванні стоматолога, нанесенні татуювань і пірсингу. Якщо наркозалежні не завжди розуміють, чим загрожує їм чергова ін’єкція, то здорові люди повинні убезпечити себе самі.

             Андрій  Бебех, лікар-інфекціоніст КНП «Чутівська ЦЛ»               

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора