A A A K K K
для людей з вадами зору
ПОЛТАВСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Полтавська область

У Полтаві презентували проєкт Закону України «Про міжнародне територіальне співробітництво України»

Дата: 12.03.2024 09:11
Кількість переглядів: 20

В обласному центрі відбувся круглий стіл за участі представників Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку і містобудування та представників територіальних громад області. Зокрема учасники зібрання обговорили стан й перспективи розвитку міжнародного територіального співробітництва та участь у ньому органів місцевого самоврядування.

Фото без опису

Як поінформував експерт із територіального розвитку та місцевого самоврядування, голова ГО «Товариство дослідників України» Павло Остапенко, на кінець 2023 року громади мали більше 1600 укладених договорів про партнерство із муніципалітетами 62 країн. Загалом це 379 громад.
«Найбільше партнерств укладено з нашими сусідами. Це Польща, Німеччина, Угорщина та Румунія. Щодо рейтингу, то активніше співпрацюють з іноземними партнерами західні регіони», – сказав Павло Остапенко.
У листопаді минулого року було підписано протокол про наміри співпраці між Муніципалітетом Паневежського району Литовської Республіки та Полтавською обласною військовою адміністрацією.
На Полтавщині 12 територіальних громад співпрацюють із 32 містами та громадами-побратимами з країн ЄС у межах чинних двосторонніх документів про партнерство. Зокрема, представниками органів місцевого самоврядування області після 24 лютого 2022 року було укладено 9 двосторонніх документів про співпрацю з відповідними представниками адміністративно-територіальних одиниць Польщі, Австрії, Німеччини, Болгарії, Франції, Хорватії та Швеції.
Народний депутат України Олександр Аліксійчук презентував проєкт Закону України «Про міжнародне територіальне співробітництво України». Зокрема зауважив, що в законопроєкті передбачено можливість підтримки на державному рівні ініціатив, які будуть подаватися до програми ЄС. Це може бути фінансування з державного бюджету чи Фонду регіонального розвитку.
«Якщо ваша громада уклала угоду з муніципалітетами країн Європейського Союзу, то вона може претендувати на кошти з державного бюджету, які будуть закладатися в Програму через Державний фонд регіонального розвитку. Також залучатимемо законодавчу гілку влади, яка братиме участь в координації злагодженої роботи між Міністерством і громадами, – сказав Олександр Аліксійчук. – Створюватиметься відповідна комісія, яка фактично слідкуватиме за тим, аби права та інтереси громад, які відібрані для співробітництва, не порушувалися, а чітко виконувалися. До комісій входитимуть народні депутати з трьох комітетів».
У законопоєкті передбачено й заборону на співробітництво з державою-агресором та її союзниками.
Також обговорили роботу Регіональних офісів міжнародного співробітництва.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора