A A A K K K
для людей з вадами зору
ПОЛТАВСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Полтавська область

ПОЛТАВЩИНА ОТРИМАЛА ДВА ЯПОНСЬКИХ ПОРТАТИВНИХ РЕНТГЕНИ ДЛЯ ДІАГНОСТИКИ ТУБЕРКУЛЬОЗУ

Дата: 02.08.2022 15:56
Кількість переглядів: 292

Полтавщина отримала два японських портативних рентгени для діагностики туберкульозу

Фото без опису Фото без опису

Полтавська область стала першим регіоном, де медикам протитуберкульозної служби презентували новітнє обладнання для мобільної радіології.

БО «TBpeopleUkraine» провела тренінг-практикум для медиків щодо використання портативних рентгенівських систем Portable X-ray Unit FDR Xair (XD2000), які надала японська компанія Fujifilm як благодійну допомогу.

Полтавська область отримала два портативних рентгени. Експерт із розвитку регіонів БО TBpeopleUkraine Марія Бондаренко презентувала роботу систем і обговорила можливість впровадження пілотного проєкту у співпраці з Департаментом охорони здоров’я Полтавської ОВА і обласним протитуберкульозним диспансером.

Нині апаратура проходить реєстрацію, і після отримання всіх дозвільних документів розпочне працювати.

Директор ДОЗ ПОВА Віктор Лисак розповів, що сучасне обладнання у поєднанні з професіоналізмом лікарів дозволяє досягти вагомих результатів, подякував міжнародним партнерам і неурядовим інституціям, які залучають інновації для розвитку системи охорони здоров’я.

«Заплановано напрацювати алгоритм ефективного використання даного обладнання. Передусім, портативні рентгени будуть використовувати там, де немає можливості застосувати стаціонарний рентген, – розповів Віктор Лисак. – Такі апарати можуть працювати і в приміщенні, і на вулиці, але медики мають строго дотримуватися техніки безпеки. Лікарі протитуберкульозного диспансеру розробляють план по обстеженню на туберкульоз передусім уразливих груп населення».

Головний лікар Полтавського обласного клінічного протитуберкульозного диспансеру Володимир Печериця говорить, що Полтавщина бере участь у пілоті, бо лікарі області готові до нових знань, досвіду і додаткових навантажень.

«У нас є досвід роботи на пересувному флюорографі і організації обстежень на виїзді. Нині наші лікарі успішно пройшли навчання з використання такого портативного девайсу і зможуть охопити більш широке коло населення задля ефективної протидії туберкульозу. Своєчасна діагностика береже дорогоцінний час і дозволяє раніше розпочати лікування хворого та ефективно зупиняти розповсюдження туберкульозу», – розповідає Володимир Печериця.

Портативні рентгени за один раз без підзаряження батереї дозволяють обстежити 70-80 осіб, у тому числі й у віддалених населених пунктах.

Обладнання доступне в Україні за підтримки Stop TB Partnership, USAID та Global Fund в межах проєкту «Challenge Facility for Civil Society».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора