ОСНОВНА НЕДУГА ВЛІТКУ – ГОСТРІ КИШКОВІ ІНФЕКЦІЇ
Основна недуга влітку – гострі кишкові інфекції
Гострі кишкові інфекції – це одні з найбільш поширених інфекційних захворювань, що можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо в дітей.
Зазвичай, їх викликають бактерії чи віруси, що потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи водою. Особливо актуальною проблема кишкових інфекцій постала на фоні військової агресії росії.
Кишкові інфекції передаються через уживання зараженої їжі та води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки і предмети побуту.
Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах і овочах.
Симптоми
Найпоширеніші симптоми гострих кишкових інфекцій — слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея. За перших симптомів негайно звертайтеся до лікаря!
Щоб уберегтися від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій, вживайте лише ті продукти, у якості яких ви впевнені, купайтеся у чистих водоймах і обирайте лише офіційно відкриті для відпочинку пляжі та рекреаційні зони.
5 кроків до безпечнішої їжі
1. Підтримуйте чистоту:
-
мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;
-
мийте руки після відвідування туалету;
-
вимийте і продезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя, які використовуєте для приготування їжі;
-
захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин.
2. Відокремлюйте сиру їжу від готової:
-
відокремлюйте сире м’ясо і морепродукти від інших харчових продуктів;
-
для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами і обробними дошками;
-
зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами.
3. Ретельно готуйте їжу:
-
ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця і морепродукти;
-
доводьте страви до кипіння, щоб вони готувалися щонайменше за 70°С;
-
сік м’яса чи птиці під час приготування має бути прозорим, а не рожевим;
-
ретельно підігрівайте приготовану їжу.
4. Зберігайте їжу при безпечній температурі:
-
не залишайте приготовану їжу за кімнатної температури більш ніж на 2 години;
-
зберігайте приготовані страви гарячими (600 С) аж до подавання до столу;
-
не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику;--
-
не розморожуйте продукти за кімнатної температури.
5. Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти:
- використовуйте чисту або очищену воду;
- обирайте свіжі та незіпсовані продукти;
- ретельно мийте овочі й фрукти, особливо якщо вживатимете їх сирими;
- не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності.
Віруси чи бактерії можуть потрапити в харчові продукти на будь-якій стадії шляху від виробництва до столу, тому кожен учасник процесу, від виробника до споживача, відіграє роль у запобіганні зараженню їжі.
КП «Полтавський обласний центр громадського здоров’я Полтавської обласної ради», за матеріалами ЦГЗ МОЗ України