A A A K K K
для людей з вадами зору
ПОЛТАВСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Полтавська область

БЕЗБАР'ЄРНА ПРАВОВА ДОПОМОГА НА ПОЛТАВЩИНІ

Дата: 03.12.2021 09:13
Кількість переглядів: 145

Безбар'єрна правова допомога на Полтавщині

 

3 грудня світова спільно відзначає Міжнародний День людей з інвалідністю. Від того, як суспільство ставиться до тих, кому з тих чи інших причин важко або не можливо самостійно подбати про себе залежить рівень цивілізованості цього суспільства.

Не дивно, що в давні часи і навіть аж до сучасної історії у людей, яких ми зараз відносимо до категорії – люди з інвалідністю, було дуже мало шансів на виживання взагалі. Це страшна правда – завжди і у всі часи турбота про людей з інвалідністю переважно трималася на щирій добрій волі окремих людей. Проте, такі люди не вимагають до себе жалю, тому що, як ніхто давно усвідомили що це шлях в нікуди. Вони просто пристосовуються як можуть зі всіх своїх сил. Так сталося, адже на їх місці могла би опинитися будь-яка інша людина. І для їх виживання не потрібно щось особливе, лише елементарне – можливість жити, жити серед людей, бути в суспільстві і відчувати себе звичайними людьми, як і всім нам.

Інвалідність – це не вирок. Практика показує, що люди з інвалідністю можуть бути і стають повноцінними і високо ефективними членами суспільства, відмінними фахівцями і навіть політиками, економістами, соціально активними і життєствердними людьми, які надихають багатьох, в тому числі і абсолютно здорових членів нашого суспільства.

«Питання захисту прав осіб з інвалідністю є дуже актуальним, оскільки саме ця категорія відноситься до найменш захищених, найбільш вразливих маломобільних груп населення. Захист прав людей з інвалідністю – один із важливих напрямків роботи системи безоплатної правової допомоги Полтавщини. Так, лише з початку поточного року за первинною правовою допомогою у вигляді консультацій та роз’яснень звернулося 477 осіб з інвалідністю.» - констатує заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області Ігор Клименко.

За його словами громадяни звертаються з різними проблемами. Це питання соціального захисту, спадкові, майнові та сімейні питання. Крім первинної правової допомоги, яку безкоштовно можуть отримати всі громадяни, незалежно від рівня доходів і соціального статусу, люди з інвалідністю мають право на вторинну правову допомогу, тобто оформлення документів для звернення до суду, захист та представницькі послуги. Таку допомогу надають фахівці системи БПД та адвокати, які співпрацюють з нею. Протягом поточного року вторинну правову допомогу отримали 343 особи з інвалідністю на Полтавщині.

«Майже всі місцеві центри області та підпорядковані їм бюро правової допомоги обладнані кнопками виклику або пандусами, проте проблема доступності, особливо у людей з важкими формами інвалідності залишається. Тому все частіше ми запроваджуємо практику адресної правової допомоги» – відзначає Ігор Клименко про доступність безоплатної правової допомоги для цієї категорії громадян.

Люди з інвалідністю, люди похилого віку або інші категорії соціально незахищених осіб, які з об’єктивних причин не в змозі відвідати місцевий центр чи бюро правової допомоги, можуть отримати адресні консультації. Надання адресної правової допомоги для таких категорій громадян постійно практикується фахівцями системи БПД. До проведення таких прийомів також залучають параюристи (молоді юристи, студенти) і передбачає надання безоплатної правової допомоги за місцем проживання або перебування особи, яка за станом здоров’я особисто не може звернутися за допомогою. У ході зустрічей фахівці вивчають надані документи, з'ясовують проблеми клієнтів, надають юридичну консультацію, та при необхідності, приймають письмові звернення про надання безоплатної вторинної правової допомоги. За поданими зверненнями приймаються рішення про надання БВПД та видаються доручення для адвокатам або накази на представлення інтересів клієнта фахівцями бюро, які безпосередньо допоможуть вирішити проблему. Таку допомогу з початку року отримати 29 жителів області.

Задля розширення доступності до системи безоплатної правової допомоги для вразливих категорій осіб фахівці системи БПД організовують роботу дистанційних консультаційних пунктів у приміщеннях спеціалізованих закладів. Внаслідок чого особам, які не мають можливості відвідати центр правової допомоги, дається змога отримати консультації та роз’яснення з правових питань. Важливим елементом у наданні доступу до безоплатної правової категорії осіб з інвалідністю – це ефективна комунікація з партнерами з числа представників психоневрологічних будинків-інтернатів, геріатричних закладів, де фахівці системи БПД області є постійними гостями і надають не лише правову допомогу, а проводять просвітницьку роботу.

«Ключове завдання, яке постає перед фахівцями системи БПД під час правопросвітницької діяльності та інформування, не лише роз’яснити  права, як їх реалізувати у повсякденному житті, як вирішувати життєві питання у правовий спосіб,  але й ознайомити з правовими послугами, які надає системи БПД» – констатують фахівці системи БПД області.

Також фахівці системи БПД області активно комунікують і з партнерами з числа недержавних інституцій, які захищають права осіб з інвалідністю. Так, до Міжнародного дня жестових мов, на запрошення партнерів – представників громадської організації  «Перекладачів жестової мови та людей з інвалідністю «Міст»», начальниця відділу комунікацій та правопросвітництва Регіонального центру з надання БВПД у Полтавській області Юлія Козаченко долучилася до зйомок відеоролику щодо протидії домашньому насильству для жінок, які потребують допомоги. Відео підготовлене у рамках проекту «Організація онлайн тренінгів з протидії насильства в сім'ї під час пандемії COVID-19 для жінок з порушенням слуху в п’яти областях України», що відбувається за фінансування Фонду Абіліс.

Головна юристка відділу Кременчуцького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Альона Макаренко провела тренінгове онлайн заняття для співробітників та керівників відділів Українського товариства сліпих. Захід мав на меті надати інформацію щодо особливостей забезпечення безперешкодного доступу до тримання безоплатної первинної та вторинної правової допомоги для осіб з інвалідністю. Учасникам заходу також розповіли, що люди з інвалідністю, які отримують пенсію або допомогу, що призначається замість пенсії, у розмірі, що не перевищує двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб, мають право на всі безоплатні правові послуги.

Важливим напрямом роботи правників області є інформаційно-роз’яснювальна робота з даною цільовою аудиторією, яка здійснюється шляхом проведення правопросвітницьких заходів та здійснення виступів у засобах масової інформації.

З початку поточного року фахівці системи БПД області провели 44 правопросвітницькі заходи для осіб з інвалідністю та здійснили більше 60 виступів у ЗМІ, що стосуються їх соціального захисту.

Справжнім стимулом для роботи з клієнтами для фахівців системи БПД є успішні справи, які дозволяють не лише відновити права, а й захистити соціально вразливі категорії осіб, у тому числі осіб з інвалідністю.

Так, клієнтка системи БПД області пані Ольга недоотримавши пенсію в повному розмірі з’ясувала, що відносно неї відкрито виконавче провадження на підставі виконавчого напису нотаріуса, щодо стягнення боргу на суму понад 20 000 гривень.

Звернувшись до Машівського бюро правової допомоги клієнтка повідомила, що кредитних договорів із банками та іншими фінансовими установами не укладала і взагалі заперечувала факт виникнення  будь-якої заборгованості.

У даній ситуації необхідно було діяти негайно, адже з’ясувалось, що на рахунки, відкриті в банківських установах були арештовані, до того ж приватний виконавець виніс постанову про стягнення коштів із доходів пані Ольги, і з її пенсії вже розпочалися перші відрахування.

Фахівець Машівського бюро правової допомоги Максим Дворовенко за допомогою електронних сервісів Міністерства юстиції України отримав з відкритих реєстрів інформацію про виконавче провадження відносно пані Ольги, зробив відповідні запити до приватного нотаріуса та приватного виконавця, оскільки жінка не отримувала постанову про відкриття виконавчого провадження.

Відповіді від приватного нотаріуса ми так і не отримали, а з відповіді приватного виконавця, з’ясувалось, що у далекому 2013 році жінка брала кредит в банку (який до речі виплатила в повному обсязі). Однак фінансова компанія уклала з банком, договір відступлення права вимоги за кредитним договором пані Ольги. При цьому фінансова компанія ніяким чином не повідомила боржника про перехід права на вимогу за кредитом.

Крім того, новий кредитор вказав неправильну адресу пані Ольги у місті Київ, де вона ніколи не проживала. Завдяки чому і виконавчий напис і виконавче провадження вчинялись у м. Київ.

Пані Ольга є особою з інвалідністю, що дає їй право на отримання безоплатної вторинної правової допомоги. Зібравши необхідні докази та узгодивши правову позицію з клієнткою, юрист підготував та подав до суду відповідну позовну заяву, а також було заявлено клопотання про застосування забезпечення позову, а саме зупинення стягнення на підставі виконавчого документа.

Рішенням Машівського районного суду Полтавської області, позовні вимоги клієнтки задоволено в повному обсязі.

Допомога соціально вразливим громадянам вкотре переконує про важливість системи БПД як людино-орієнтованого сервісу, адже кожного дня до нас приходять звичайні пересічні громадяни, які потребують не лише консультацій, складання документів, представлень інтересів в суді, а й простого людського спілкування, підтримки, людей, які їх просто вислухають та допоможуть. Адже саме система безоплатної правової допомоги перебуває найближче до людини і її нагальних правових проблем та питань.

І саме у цьому  її найбільша цінність – у близькості до конкретної людини, у допомозі в потрібний час!

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора