A A A K K K
для людей з вадами зору
ПОЛТАВСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Полтавська область

ЗАСТУДНІ ЗАХВОРЮВАННЯ І ПРОФІЛАКТИКА ГРВІ ТА ГРИПУ

Дата: 28.10.2021 15:25
Кількість переглядів: 206

Застудні захворювання і профілактика ГРВІ та грипу

 

Із приходом холодів настає традиційний сезон гострих вірусних інфекцій. Карантинні заходи, що застосовуються для боротьби із COVID-19, дещо обмежують поширення ГРВІ, проте забувати про них не варто.

Грип – це високо заразне захворювання, що передається повітряно – крапельним шляхом (через кашель, чхання).

В нинішньому епідсезоні циркулюють 4 штами вірусу грипу: вірус типу А /H1N1-Brisbane, вірус типу А/H3N2 – Kansas, вірус типу B – Colorado, вірус типу  B - Phuket . Захворіти на грип може будь-хто у будь-якому віці. Основні симптоми хвороби – це раптовий початок із підвищенням температури тіла більше 38°С, ломота в тілі, головний та м’язевий біль, світлобоязнь.

Якщо стан хворої людини погіршується, не зволікайте з госпіталізацією, викликайте «швидку» чи терміново звертайтеся безпосередньо до лікарні, якщо наявні наступні симптоми: сильна блідість або посиніння обличчя, ускладнене дихання, висока температура тіла, що довго не знижується, багаторазове блювання та випорожнення, порушення свідомості, надмірна сонливість чи збудженість, біль у грудній клітці, домішки крові у мокроті, зниження артеріального тиску. Продовжувати лікування вдома за наявності цих симптомів небезпечно.

Зараження грипом можна легко уникнути, якщо дотримуватись кількох простих речей. Навіть якщо ознак хвороби немає, уникайте скупчень людей, аби зменшити вірогідність контактів із хворими людьми, зважаючи на те, що деякі з них є заразними навіть до появи очевидних симптомів.

Регулярно провітрюйте приміщення і робіть вологе прибирання як у помешканні, так і на робочих місцях, щоб не залишати навколо себе живі віруси і бактерії, що можуть бути активними впродовж кількох годин після перебування у приміщенні хворої людини. Пам'ятайте, ваші руки мають теж бути чистими, адже інфекція потрапляє в організм через рот, ніс та очі, яких ви час від часу торкаєтесь руками. Тими ж руками ви тримаєте гроші чи тримаєтесь за поручні, де кілька годин збері­гаються в активному стані віруси і бактерії, що залишились від дотиків рук інших людей.

Повноцінно харчуйтесь, висипайтесь, уникайте перевтоми, і тоді можна досягти підвищення опірної здатності організму. Це збільшить ваші шанси запобігти як зараженню, так і важким перебігам хвороби чи її ускладненням.

Вакцинація є найефективнішим засобом для захисту організму від вірусів грипу .Одне щеплення захищає протягом усього сезону грипу. Найкращий час для проведення вакцинації вересень – жовтень (на передодні епідемічного підйому захворюваності). Якщо такої можливості не було, то вакцинуватися можна і в період сезону. Вакцинація не ослаблює, а посилює здатність організму протистояти грипу. Особливо важливо вакцинуватися проти грипу людям із груп ризику – це діти до 5 років, вагітні, особи старше 65 років, хворі з ожирінням, цукровим діабетом, захворюваннями серця, легень та іншими хронічними хворобами.

Дотримання вищеперелічених елементарних правил суттєво підвищує шанси уникнути небезпечного захворювання і здатне зберегти здоров'я Вам і людям, що знаходяться поруч із Вами.

О.В.Ручиця, сімейний лікар КНП « Котелевський ЦПМСД»

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора