A A A K K K
для людей з вадами зору
ПОЛТАВСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Полтавська область

ЗАСТУПНИК КЕРІВНИКА ОПУ КИРИЛО ТИМОШЕНКО ОГЛЯНУВ ПЕРЕБІГ РЕСТАВРАЦІЇ ПОЛТАВСЬКОГО КРАЄЗНАВЧОГО МУЗЕЮ

Дата: 23.10.2021 08:37
Кількість переглядів: 143

Заступник керівника ОПУ Кирило Тимошенко оглянув перебіг реставрації Полтавського краєзнавчого музею

 

За програмою Президента України Володимира Зеленського «Велика реставрація» триває оновлення будівлі Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського.

Із перебігом реставрації під час робочої поїздки на Полтавщину ознайомився заступник керівника Офісу Президента України Кирило Тимошенко.

«Рік тому відвідували цей заклад із Президентом. Глава держави поставив завдання зробити якісний музейний комплекс. Побувавши в закладі, переконався, що там застосовують інноваційний підхід не тільки до реконструкції, а й до музейного простору. Тепер це буде магніт не тільки для туристів із Полтавщини, а й з України та з-за кордону, – сказав Кирило Тимошенко. – Це один із найулюбленіших моїх музеїв. Особисто відстежуватиму процес його реставрації та прагну якнайшвидше приїхати до оновленого закладу».

Голова Полтавської ОДА Олег Синєгубов зазначив, що в музеї зараз триває активна фаза робіт.

«На першому поверсі в усіх залах демонтували експозиції, штукатурять стіни, повністю оновлюють електропроводку. Всі експонати перенесені до фондів, ті, що не можна переміщати, наприклад, експонат мамонта, упаковані й захищені. Художники-реставратори вже завершують калькування розпису на стінах», – повідомив очільник Полтавщини.

Масштабний ремонт у музеї не проводили понад 60 років. У процесі реставрації виявили певні речі. У повітроводах знайшли кахлі з розписом Василя Кричевського 1907-1908 рр.

«Найголовніше зараз – зупинити руйнацію будівлі, зберегти автентичний вигляд і водночас поєднати історію та сучасність. Для цього збираємо команду реставраторів зі всієї України. Фахівці по дереву, розписах, кахлю працюють із проєктом та ескізами Василя Кричевського та із замальовками залів різних художників», – сказав Олег Синєгубов.

Музей буде повністю безбар'єрним, всі три поверхи стануть доступними для маломобільних груп населення. Для цього працюватиме спеціальний підйомник. Повністю замінюють санітарні зони, які стануть доступними для людей з інвалідністю.

Весь музей обладнають безпровідними датчиками, які реагуватимуть на розбиття скла, рух та будуть встановлені інфрачервоні камери.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора