A A A K K K
для людей з вадами зору
ПОЛТАВСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Полтавська область

РЕГІОНАЛЬНИЙ ПЛАН УПРАВЛІННЯ ВІДХОДАМИ ДЛЯ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ МАЮТЬ УЗГОДИТИ МІНДОВКІЛЛЯ ТА МОЗ

Дата: 01.10.2021 15:00
Кількість переглядів: 1158

Регіональний план управління відходами для Полтавської області мають узгодити Міндовкілля та МОЗ

 

У межах процедури стратегічної екологічної оцінки завершується етап погодження проєкту Регіонального плану управління відходами для Полтавської області до 2030 року. 

На територіальному рівні документ отримав усі погодження профільних органів і служб. Нині розробники чекають висновків від Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів і Міністерства охорони здоров’я України. Про це поінформувала 30 вересня на підсумковій конференції за проєктом «Впровадження європейських практик в управлінні ТПВ» доцент кафедри прикладної екології та природокористування Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Оксана Ілляш.

Після завершення процедури СЕО й затвердження документа його зможуть використовувати територіальні громади під час розробки місцевих планів управління відходами. 

Оксана Ілляш наголосила, що пріоритети Регіонального плану – це організація управління всіма видами відходів, створення інфраструктури з переробки пріоритетних видів, їх рециклінгу й поетапна реалізація ієрархії управління відходами. 

У конференції взяв участь начальник управління житлово-комунального господарства та енергетики облдержадміністрації Едуард Рева. 

«Розробляючи Стратегію поводження з твердими побутовими відходами в Полтавському субрегіоні в 2015 році, ми розпочали співпрацю з GIZ. Нині вона триває. Приємно, що до неї приєдналися «Центр громадських та медійних ініціатив», «Український центр європейської політики». Нині на території області втілюються маленькі практики, надалі хотілося б масштабувати результати. Попереду ще багато роботи, щоб досягнути успіху в управлінні відходами, отримати з них енергію й передавати її для надання комунальних послуг. Крім того, якісне управління відходами – це чисті території й відповідно якісна питана вода та здоров’я населення», – зазначив Едуард Рева. 

Технічний радник проєкту GIZ Петро Перетятько розповів, що Полтавщина – єдина область в Україні, яка бере участь у глобальному проєкті «Підтримка ініціативи з експорту технологій захисту довкілля». Його впроваджує Німецьке товариство міжнародного співробітництва (GIZ). Крім України, проєкт працює в Індії, Єгипті, Йорданії. 

«Пілотний регіон – північний захід Полтавщини. Це Пирятинська, Гребінківська, Новооржицька й Чорнухинська громади. На них відпрацьовуватимемо методологію написання місцевих планів управління відходами й потім її поширюватимемо на інші тергромади області й, можливо, всю Україну. Наразі оголошений тендер для іноземних консалтингових компаній, які спільно з українськими експертами писатимуть плани для цих чотирьох громад. Плануємо розвивати міжмуніципальне співробітництво», – сказав Петро Перетятько.

Голова ГО «Центр громадських та медійних ініціатив» Анна Прокаєва розповіла про спеціалізований навчально-практичний онлайн-курс «Zero Waste Academy Deep level» із підготовки ефективних управлінців твердими побутовими відходами на місцях у Полтавській області. 

«Полтавщина була пілотним регіоном для реалізації проєкту. Інші регіони поки що можуть тільки про це мріяти. Навчання тривало з лютого по червень, потім була практика – написання дорожніх карт місцевого плану управління відходами. Після завершення курсу сімнадцять випускників академії – представники органів місцевого самоврядування – мають кваліфікацію управлінців відходами», – зазначила Анна Прокаєва.

Проєкт «Zero Waste Academy Deep level» реалізувався в межах ініціативи «Впровадження європейських практик в управлінні ТПВ», яку виконують ГО «Український центр європейської політики» та ГО «Центр громадських та медійних ініціатив» в межах Глобального проєкту «Підтримка ініціативи з експорту технологій захисту довкілля»», що впроваджується німецькою федеральною компанією Deutsche Gesellschaft für internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH за дорученням Уряду Німеччини.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора