A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
ПОЛТАВСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Полтавська область

В ОБЛАСНОМУ ЦЕНТРІ ВШАНУВАЛИ ПАМ’ЯТЬ ЖЕРТВ БАБИНОГО ЯРУ

Дата: 29.09.2021 15:08
Кількість переглядів: 200

В обласному центрі вшанували пам’ять жертв Бабиного Яру

 

29 вересня виповнюються 80-ті роковини початку масових страт нацистськими окупантами в урочищі Бабин Яр у Києві євреїв, ромів, українців та представників інших національностей. Цього дня в нашій державі проводять тематичні пам’ятні заходи. У Полтаві також вшанували пам’ять жертв Бабиного Яру.

Заступник голови Полтавської облдержадміністрації Катерина Рижеченко, заступник голови Полтавської обласної ради Олег Бєлоножко, представники Департаменту культури і туризму, Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації, БО «Полтавський єврейський фонд «Хесед Нефеш», громадськості  поклали квіти до пам’ятних знаків «Скорботної матері» і жертвам Голокосту.

 

Довідково. У першій книзі тритомного видання «Друга світова війна. 1939-1945. Полтавський вимір. Події. Постаті. Документи» зазначено, що «фізична ліквідація єврейського населення розпочалась одразу після захоплення «східних територій». У першу чергу розстрілам підлягала єврейська інтелігенція, потім – євреї-чоловіки, а згодом – і всі євреї, незалежно від віку і становища. Знищувалися також особи, які походили від змішаних шлюбів з євреями. Загальне число жертв визначається у 515 тис. осіб. Найінтенсивніше «єврейське питання» вирішувалося не території військової зони окупації, куди до весни 1942 р. входила Полтавщина, проте пік розстрілів припав на літо-осінь 1942 р., коли область перейшла в управління райхскомісаріату «Україна».

За роки нацистської окупації на Полтавщині єврейські жертви склали 22340 осіб або 47% довоєнного єврейського населення області.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора