A A A K K K
для людей з вадами зору
ПОЛТАВСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Полтавська область

29 ВЕРЕСНЯ — ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ СЕРЦЯ

Дата: 29.09.2021 15:06
Кількість переглядів: 167

29 вересня — Всесвітній день серця

 

Серцево-судинні захворювання є основною причиною смертності в світі. З 17 мільйонів смертей від неінфекційних захворювань у віці до 70 років 82% припадають на країни з низьким та середнім рівнем доходу, 37% із них становлять серцево-судинні захворювання.

Аритмії – це численна група захворювань серця, їх ускладнень, при яких порушуються нормальні ритмічні скорочення всіх відділів або їх послідовність. Лікування аритмії передбачає відновлення ритму, забезпечення від 60 до 90 ударів серця на хвилину.

Крім фізіологічних причин (гормональна перебудова організму), викликати аритмії можуть патологічні осередки в м’язі серця (інфаркт, кардіосклероз, міокардит) або підвищена збудливість волокон. Для правильного лікування аритмій необхідно пройти обстеження, точно встановити вид порушення ритму.

Існують різновиди, які взагалі не вимагають лікування (синусова тахікардія або брадикардія легкого ступеня, нечасті екстрасистолія, миготлива аритмія з нормальним числом серцевих скорочень). Необхідність боротися з аритмією диктується появою симптомів, що викликають занепокоєння хворого.

Зміна способу життя

Оскільки відома чимала роль нервової системи в порушеннях ритму, необхідно усунути стресові ситуації вдома і на роботі, уникати перевантажень. Нічні зміни доведеться залишити, повноцінний сон є хорошим ліками. Не варто відразу вдаватися до снодійних препаратів, таблетки – не вихід із положення. Використовуйте трав’яні чаї з мелісою, м’ятою на ніч. В аптеці можна придбати рослинні заспокійливі засоби.

Дотримання рухового режиму, регулярні прогулянки на свіжому повітрі повинні стати постійними в розкладі праці і відпочинку. Не рекомендуються силові тренування. Показано відвідування басейну, прогулянки на свіжому повітрі.

Куріння і алкоголь шкідливі при будь-якому виді аритмій, одне усунення цих звичок дозволяє пацієнтам відчути себе значно краще.

Харчування при аритмії має бути регулярним, без випадків переїдання (тиск діафрагми на серце). Необхідно виключити продукти і страви, що містять збуджуючі засоби, тваринні жири. До них відносяться кава, міцний чай, газовані солодкі напої, жирне і смажене м’ясо, гострі приправи, майонез, торти і солодощі.

Дієта при аритмії вимагає достатньої кількості мікроелементів (калію, магнію) і вітамінів. Особливо рекомендуються родзинки, курага і абрикоси, листовий салат, кольорова капуста, шпинат. Достатню кількість жирів можна забезпечити м’ясом курки, індички, кролика, риби. Способи приготування їжі рекомендовані у вигляді запікання, парового методу, варіння.

Зелений чай також містить необхідні компоненти. У щоденний раціон повинні включатися фрукти, овочі, зелень.

Лікарська терапія

Методи лікування аритмії вибираються лікарем-кардіологом індивідуально для кожного пацієнта. Зазвичай терапія починається з підбору лікарського засобу.

Для усунення дефіциту калію в клітинах призначаються панангін, аспаркам. Якщо аритмії викликані такими захворюваннями як кардіосклероз, гіпертонічна хвороба, інфаркт міокарда, слід постійно приймати ті ліки, які призначив лікар. Це сечогінні препарати, статини, адреноблокатори. Важливо підтримувати нормальний артеріальний тиск, стежити за рівнем холестерину.

Не можна купувати в аптеці «що-небудь від серця». Лікарські препарати мають свої обмеження і протипоказання. Неправильний прийом може викликати блокаду провідності нервових волокон. Лікарі попереджають про контроль над дозою препарату шляхом самостійного підрахунку пульсу.

Випадки раптової аритмії (пароксизмальна тахікардія, напади пароксизму мерехтіння, повна блокада) часто виникають при таких захворюваннях, як гострий інфаркт міокарда, гіпертонічний криз. Невідкладна допомога при аритміях може надаватися тільки на лікарському рівні. Тому необхідно викликати екстрену допомогу. До приїзду бригади посадити або укласти хворого, розв’язати краватку, розстебнути тугий комір, ремінь. Якщо людину турбують сильні болі в області серця, і він має при собі нітрогліцерин або інгаляційний препарат, можна їх застосувати. Лікар «швидкої» може зняти електрокардіограму і діагностувати вид аритмії. Необхідне ліки вводиться внутрішньовенно.

Оперативне лікування

До хірургічного лікування аритмій вдаються при відсутності ефекту від терапії, непереносимості потрібних ліків, виникнення серцевої недостатності, коли вилікувати аритмію іншими способами не представляється можливим. Найчастіше метод використовується при миготливій аритмії. Причина порушення криється в патології лівого передсердя (додаткові вогнища збудження), вроджених або набутих вадах. Тому всі види оперативних втручань спрямовані на цю ділянку серця. Статистичні дослідження показують, що близько 15% тахіаритмій вдається остаточно вилікувати тільки за допомогою операції.

Оперативне лікування проводиться у спеціалізованих кардіологічних центрах підготовленими хірургами. Широке застосування одержало застосування ендоскопічної техніки. Операція на відкритому серці з використанням штучного кровообігу в даний час виконується набагато рідше.

Ендоскопічні методики малотравматичні, не викликають ускладнень

До них відносяться фізичні методи впливу (радіочастотна абляція, деструкція холодом або припікання лазером, ультразвуком). Хворому під загальним наркозом через стегнову вену вводиться катетер до лівого передсердя. Суть подальшої процедури – викликати ураження зони, що найчастіше викликає аритмію, з подальшим рубцюванням. Через катетер проводиться фізичний вплив. Рубцювання настає через 3–4 тижні. До цього пацієнт продовжує отримувати лікарські препарати.

•        Установка кардіостимулятора може бути самостійним втручанням або наступним етапом після лазерної абляції. Кардіостимулятор, в якості штучного водія ритму, необхідний при рідкісних самостійних скорочення. Вшивання кардіостимулятора проводиться під місцевою анестезією під шкіру чи під грудний м’яз. Хірургу досить невеликого розрізу довжиною в 4 – 5 см. Апарат дуже маленький за розмірами. Батарейка діє до 10 років. Встановлюється спеціальна програма. Два електроди підводяться до передсердя і шлуночка. Таким чином, відновлюється необхідний ритм.

•        Закріплення дефібрилятора у верхній частині грудної клітки дозволяє підвести електроди і забезпечити постійні імпульси від 1 до 40 Дж. Його принцип дії схожий на кардіостимулятор.

Застосування малотравматичних методів дозволило розширити показання до хірургічного лікування аритмій. Зараз немає вікових обмежень. Своєчасна операція продовжує активне життя.

Профілактика аритмії

Запобігання порушенню ритму пов’язане зі своєчасним лікуванням захворювань, що призводять до цієї патології. Дотримання режиму відпочинку, дієтичного харчування, позбавлення від шкідливих звичок дозволяє захистити серце від стресових впливів. Проходження диспансеризації і контрольних аналізів необхідне для корекції дози ліків. Своєчасне оперативне лікування дітей з вадами серця збережуть їх повноцінне життя і здоров’я.

 

Олена Моргун,

лікар-кардіолог відділення інтервенційної радіології

КП «Полтавський обласний клінічний медичний кардіоваскулярний центр»

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора