A A A K K K
для людей з вадами зору
ПОЛТАВСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Полтавська область

«ЗА ЧАС ПАНДЕМІЇ ЗАХВОРЮВАНІСТЬ НА ТУБЕРКУЛЬОЗ ЗНИЗИЛАСЯ ВДВІЧІ», – ВОЛОДИМИР ПЕЧЕРИЦЯ

Дата: 29.09.2021 09:09
Кількість переглядів: 190

«За час пандемії захворюваність на туберкульоз знизилася вдвічі», – Володимир Печериця

 

За перші шість місяців поточного року в області захворюваність на всі форми туберкульозу порівняно з аналогічним періодом 2020-го зменшилася на 19,6% і становить 16,4 на 100 тисяч населення.

Про це 28 вересня на засіданні обласної ради з координації дій у відповідь на поширення туберкульозу, ВІЛ та наркозалежності повідомив директор КП «Полтавський обласний клінічний протитуберкульозний диспансер Полтавської обласної ради» Володимир Печериця.

«За час пандемії захворюваність на туберкульоз знизилася вдвічі. Показники щокварталу зменшуються. Через ковід ми вже 1,5 року користуємося масками, дотримуємося правил інфекційного контролю, обмежили пересування, це позначилося на поширенні туберкульозу. Динаміка позитивна й щодо поєднаних інфекцій туберкульозу й ВІЛ. Завдяки налагодженій співпраці з Центром СНІДу й кабінетами «Довіра» є позитивні показники», – зазначив Володимир Печериця.

Смертність від усіх форм туберкульозу в регіоні зменшилась і становить 4,5 випадка на 100 тисяч населення проти 7 торік. Із початку року в області виявлені 26 випадків поєднаних інфекцій туберкульозу й ВІЛ. Це на 4 менше, ніж за аналогічний період 2020-го. Серед дітей такої поєднаної патології не виявлено.

За словами Володимира Печериці, 99,1 % хворих на туберкульоз в області були протестовані на ВІЛ. Тестування відбувається як у стаціонарних, амбулаторних відділеннях, так і в центрах ПМСД та кабінетах «Довіра». Перебоїв із тестами немає. За пів року понад 95% хворим своєчасно призначили антиретровірусну терапію. 

Володимир Печериця наголосив, що в умовах децентралізації потрібно активізувати співпрацю з громадами.

«Ми поінформували тергромади, що маємо можливість проводити профілактичні флюорографічні огляди. Акцентували увагу на організації роботи через центри ПМСД із групами ризику й вирішенні питання замовлення флюорографічних станцій для дослідження на місці», – додав Володимир Печериця.

В.о. директора КП «Обласний центр профілактики ВІЛ/СНІД Полтавської обласної ради» Світлана Нестеренко поінформувала, що добровільне тестування на ВІЛ вагітних на Полтавщині становить 99,5%. Забезпечення атиретровірусним лікуванням жінок – 100%, як і народжених ВІЛ-позитивними матерями дітей антиретровірусною профілактикою, адаптованими сумішами для вигодовування. 

«Дешевше проводити профілактику зараження ВІЛ-інфекцією, ніж її лікувати. Раніше акцент був більше на уразливих групах, тепер – на дискордантні пари, де один із партнерів ВІЛ-інфікований, та людей, які ведуть ризиковане статеве життя. Полтавщина однією з перших провела із Всесвітньою організацією охорони здоров’я, кабінетами «Довіра», первинною мережею медустанов онлайн-навчання з надання доконтактної профілактики. Наша область стала прикладом на національному рівні. Першими стартували 14 медзакладів регіону, потім почали долучатися інші, при чому не лише у великих містах Полтаві й Кременчуці, а й інших населених пунктах – Карлівці, Зінькові, Гадячі», – зазначила Світлана Нестеренко.

Вона поінформувала, що нині на Полтавщині оціночна кількість людей, які живуть із ВІЛ, – 4900. Знають про свій статус і перебувають на диспансерному обліку 3769 осіб, із них 3052 людини отримують антиретровірусну терапію.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора