A A A K K K
для людей з вадами зору
ПОЛТАВСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Полтавська область

Щодо проведення планової осінньої кампанії з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин

Дата: 19.08.2021 12:05
Кількість переглядів: 173

Щодо проведення планової осінньої кампанії з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин

 

Районна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуаційінформує, що на території Полтавського районуз 2-ї декади вересня розпочнеться  проведення планової осінньої кампанії з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин (лисиць, вовків, єнотовидних собак) проти сказу за допомогою авіатранспорту.

Епізоотична ситуація щодо сказу в Україні вимагає радикальних заходів, серед яких одне з основних місць займає пероральна імунізація диких м’ясоїдних тварин, ефективність якої доведена як в експериментальних, так і в польових умовах.

Розповсюдженняпринад, які містятьвисокоімуннубезпечну вакцину проти сказу, здійснюється за допомогою авіатранспорту. Літакиоснащені системами GPS і системами реєстраціїскиданнявакцини.

Вакцина (приманка) абсолютно не шкідлива для людей та тварин, екології та використовується на території Європейського Союзу більше 10 років. Приманка безпечна, маєвигляд невеликих брикетів,розміромізсірникову коробку ізрізким запахом м’ясо-кістковогоборошна. Всередині приманки знаходиться капсула із вакциною проти сказу.

Систематичне проведення пероральноївакцинації диких м’ясоїднихтваринпроти сказу знизить, а надалі – звільнитьтериторіюПолтавського районувід сказу природно-вогнищевого типу.

Через місяць після закінчення даного заходу користувачами мисливських угідь буде проведений відстріл лисиці червоної з метою проведення лабораторного контролю за ефективністю здійснення пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин в Полтавськомурайоні

Тому, шановні жителі нашого району, коли ви побачите літак АН –2, який розкидає приманку з вакциною розміром із сірникову коробку, просимо не хвилюватись – це лише здійснюється процес вакцинації диких м’ясоїдних тварин.

Наполегливо просимо: при виявленні приманки не братиїх руками і не переноситиїх з місця на місце, тимбільшедодому. Особливо застерегтидітей, при знайденні приманок з вакциною не гратись з нею, а тимбільше не пробувати, не розламувати.

Розповсюдження приманок з вакциною здійснюється шляхом розкидання з літаків над лісовими, мисливськими та польовими угіддями Полтавського району.

Такуімунізаціюпроти сказу дикихтваринорганізовують у районі з 2007 року.

До речі, завдякисамеційпрактиціпероральноїімунізації диких м’ясоїдних, котрі є основнимирозповсюджувачамизбудникацієїхвороби, у багатьохкраїнахЄвропи у кінціминулогостоліттявдалосяповністюпозбутисязахворювання.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора