A A A K K K
для людей з вадами зору
ПОЛТАВСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Полтавська область

ПЕРЕВІР СВІЙ ЗІР ВЧАСНО!

Дата: 12.08.2021 09:14
Кількість переглядів: 515

Перевір свій зір вчасно!

 

Одним з найважливіших способів сприйняття світу є зір – люди бачать всю барвистість навколишнього середовища, отримують таким способом більше 50% інформації. Коли починаються проблеми із зором, втрачається повнота сприйняття, людина відчуває в певній мірі обмеженість. Тільки тоді приходить усвідомлення, наскільки важливо мати хороший зір, яке це щастя.

Щоб уникнути подібних проблем зі здоров'ям, потрібно регулярно відвідувати офтальмолога, здатного надати певні послуги: перевірка зору, консультація, визначення діагнозу, лікування. Це не означає, що до лікаря необхідно звертатися щомісяця, досить відвідувати фахівця раз на рік, якщо немає ніяких симптомів, чарують проблеми із зором.

Симптоми, що визначають необхідність відвідувань офтальмолога

Можна виділити кілька симптомів, при яких необхідна перевірка зору. До лікаря слід звернутися, якщо ви помічаєте зниження гостроти зору, почали погано бачити віддалені предмети або є труднощі при читанні, коли видиме зображення роздвоюється. Якщо видимість погана, то відбувається неконтрольований процес примруження, таким чином, фокусування зору.

Варто задуматися, помітивши, що ваш близька людина які раніше не випробовував проблем із зором, різко почав щулити очі, коли дивиться телевізор, просто вдалину. При появі подібних симптомів, необхідно розуміти, що потрібна перевірка зору.

За даними ВООЗ, у 80% випадків сліпоти можна уникнути. І тут головним принципом є раннє виявлення зорових порушень. До них, в першу чергу, відносяться дефекти оптики: гіперметропія, астигматизм, короткозорість. Дуже важливо своєчасно підібрати точну оптичну корекцію, що запобігає розвитку ускладнених форм.

Разом з тим встановлено, що необхідні окуляри або контактні лінзи відсутня у половини потребують. У той же час, за даними Інституту дослідження зору (Австралія), дефекти оптики, залишені без оптичної допомоги, є в 22% причиною сліпоти і в 55% захворювань очей. Тому, не варто чинити опір очками при віковій гиперметропии, нерозумно залишати дитину без виписаних очок через необгрунтованих страхів. Пора попрощатися з цими забобонами:

«Окуляри псують зір». Ні, окуляри - це оптичний прилад, що переводить фокус чіткого зору на сітківку ока. Тому, окуляри повертають можливість добре бачити.

«Контактні лінзи шкідливі для очей, особливо, дітям». Омана. За особливими показниками (вроджена короткозорість, відсутність райдужки і ін.) Лінзи призначаються з народження, при гіперметропії - в дошкільному віці, а при короткозорості і астигматизмі - з 7 років.

Профілактика захворювань очей - це своєчасне виявлення дефектів оптики і призначення оптичної корекцiї: очок і / або контактних лінз. Тому щорічний огляд у офтальмолога є дієвою запобіжним заходом.

Що собою представляє процедура перевірки зору

Кожна людина знає, що в окуліста у кабінеті є перелік літер, знаками різної величини. Сидячи на певній відстані від неї, пацієнт називає букви з того ряду, який добре бачить. Якщо зір не дозволяє прочитати нижні рядки, людина відчуває певні труднощі при відповіді. Також існує комп'ютерна перевірка зору у окуліста, здатна крім показника гостроти, визначити наявність патологій і очних захворювань.

Раніше, щоб перевірити очне дно, потрібно було якийсь час закопувати в очі спеціальні краплі, весь цей період не напружувати зір (протипоказано читати, писати, дивитися телевізор, працювати за комп'ютером). Тепер все значно простіше, нові технології дозволяють здійснити перевірку зору у окуліста дуже швидко, з максимальною точністю і мінімальними незручностями.

Які звички можуть завдати шкоди зору

Звичка читати і писати «носом» є безпосередньою причиною розвитку короткозорості у дітей. Відстань до книги повинно бути 40 см, а до комп'ютера - 65 см.

Неправильна постава. Уміння тримати рівно спину виробляється з дитинства. Допомагають заняття спортом і танцями.

Тривале безперервне зорове навантаження. Діти повинні робити перерву після 30-40 хвилин занять, дорослі - після 1 години. Це стосується книг, планшетів, комп'ютерів, телефонів. Чим менше дисплей, чим ближче він до очей і чим довше час перебування за ним, тим більшої шкоди наноситься зору.

Читання і перегляд телепередач і фільмів лежачи. Читаємо і дивимося тільки сидячи!

Заняття при поганому освітленні. Повинен бути верхнє світло і додатковий - на робочому місці.

Шкідливо дивитися телевізор у темряві, особливо, при глаукомі. Підвищується внутрішньоочний тиск.

Відмова від сонцезахисних окулярів сприяє шкідливому впливу ультрафіолету на орган зору.

Небажання або лінь робити очну гімнастику. У наш комп'ютерний вік це просто необхідно, щоб попередити втому і втому очей, з яких починаються багато очних хвороб.

Це слід зрозуміти і навчитися правильно користуватися своїми очима, тобто сформувати нові корисні звички зору. Будуть потрібні вольові зусилля, час, але це можливо. Особливо, якщо бачити мету - зберегти хороший зір на все життя.

Отже, напрошується висновок, «чим більше просувається наука у вивченні причин хвороби, тим більше виступає то загальне положення, що попереджати хвороби набагато легше, ніж лікувати їх». (І. І. Мечников).

Завідувач, лікар-офтальмолог КНП «Кобеляцька міська лікарня» Строніна Людмила

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора