A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
ПОЛТАВСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Полтавська область

НА ПОЛТАВЩИНІ ВІДКРИЛИ ПЕРШУ СОНЯЧНУ ЕЛЕКТРОСТАНЦІЮ СЕРЕД УСІХ ПРОМИСЛОВИХ ОБ’ЄКТІВ ГІРНИЧОДОБУВНОЇ ГАЛУЗІ УКРАЇНИ

Дата: 16.07.2021 14:02
Кількість переглядів: 185

На Полтавщині відкрили першу сонячну електростанцію серед усіх промислових об’єктів гірничодобувної галузі України

 

16 липня на базі ПрАТ «Полтавський гірничозбагачувальний комбінат» відбулося офіційне відкриття першої сонячної електростанції серед усіх промислових об’єктів гірничодобувної галузі України.

«Полтавщина – це не лише культурне серце нашої країни, а й промислове. У контексті розвитку промисловості досить актуальним є дотримання екологічних вимог. Запуск цього проєкту – крок на шляху вирішення екологічних питань. Це правильна зелена енергетика, – наголосив голова Полтавської облдержадміністрації Олег Синєгубов. – 2020 рік був досить непростим для всіх нас. Однак завдяки ефективній роботі компанія Ferrexpo показала дуже гарні темпи, зокрема і з наповнення обласного й місцевого бюджетів. А це нові школи, проєкти, соціальна і дорожня інфраструктура, заробітні плати й пенсії, це наповнення національного бюджету. Завдання влади – підтримувати приватний сектор, щоб завдяки такій співпраці реалізовувалися нові проєкти й нові можливості для нашої з вами області».

Вартість проєкту склала декілька мільйонів доларів США. Фінансування проєкту повністю здійснено самою компанією Ferrexpo. Сонячна електростанція не буде користуватися будь-якими державними програмами компенсацій, субсидій, дотацій чи «зеленого тарифу».

«Як добре, що є такі люди, які допомагають Україні інвестиціями. І важливо, що коли ця масштабна станція запрацює, вона не забере у платників податків кошти, які зараз платяться за «зеленим» тарифом. Забезпечуючи себе, ви забезпечуєте податками інші напрями – вкладаєте в дороги, в будівництво, в екологію. Тому спорудження – дуже важливий крок для області», – наголосив голова Полтавської обласної ради Олександр Біленький.

Після підтвердження ефективності проєкту компанія перейде до повномасштабної зміни традиційної електроенергії на відновлювану енергію сонця як частини програми декарбонізації виробленої продукції.

«Компанія вкладає щороку сотні мільйонів доларів для розвитку гірничодобувного комплексу, інвестує в технології, сучасне обладнання. Сьогодні ми починаємо нову історію – історію розвитку альтернативної електроенергетики й відкриваємо першу сонячну електростанцію не тільки компанії, а й першу сонячну електростанцію серед усіх промислових об’єктів гірничодобувної галузі України. Дякую всім, хто брав участь у реалізації цього проєкту. Переконаний, це лише початок. Надалі ми розширюватимемо наші можливості в цьому напрямі», – зауважив голова правління ПрАТ «Полтавський гірничозбагачувальний комбінат» Віктор Лотоус.

Керівник проєкту Олександр Смолянінов розповів, що використано майже 10 тисяч сонячних батарей компанії Jinko Solar – однієї зі світових лідерів у виробництві такого обладнання. Сонячні панелі встановлені на відвалах кар'єрів із метою раціонального використання площ, займаних у процесі експлуатації відкритих кар’єрів. Потужність комплексу – 5 МВт.

«Цей проєкт реалізовано у стислі терміни – 3 місяці. Ми почали будівництво в квітні. Станція є максимально ефективною й економічно доцільною сонячною станцією на території України. Приємно, що всі учасники процесу, працівники комбінату з ініціативою й ентузіазмом брали участь у реалізації цього проєкту», – сказав консультант із впровадження альтернативних джерел енергії Денис Корінєнко.

Довідково. Ferrexpo – швейцарська залізорудна компанія з активами в Україні. Основною діяльністю компанії є виробництво і експорт високоякісних залізорудних окатків, які використовуються у виробництві сталі.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора