A A A K K K
для людей з вадами зору
ПОЛТАВСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Полтавська область

Про стан справ щодо попередження пожеж в екосистемах та дотримання вимог правил пожежної безпеки під час проведення жнивної кампанії 2021 року

Дата: 13.07.2021 14:27
Кількість переглядів: 262

Про стан справ щодо попередження пожеж в екосистемах та дотримання вимог правил пожежної безпеки під час проведення жнивної кампанії 2021 року

 

Аналіз пожеж в екосистемах Полтавського району свідчить про їх різке зростання в пожеженебезпечний період.

Так, протягом поточного  року в екосистемах району виникло 45 пожеж в екосистемах різного ступеня.

Районною комісією з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій розглянуто питання «Про виконання заходів запобігання виникненню надзвичайних ситуацій (протидії пожежам) на території Полтавського району», прийняті рішення та затверджені Організаційні заходи з попередження пожеж у лісових масивах Полтавського району на 2021 рік з визначенням відповідальних і термінів виконання.

Затверджений склад оперативно-мобільної групи для забезпечення оперативного реагування на надзвичайні події (ситуації) на території Полтавського району.

Районною комісією з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій затверджений План залучення сил та засобів на гасіння пожеж у Полтавському районі.

З метою запобігання порушення правил пожежної безпеки в лісах та попередження пожеж, відпрацьовані схеми взаємодії спеціалізованих служб цивільного захисту на випадок гасіння можливих пожеж.

Задля гасіння лісових пожеж залучаються пожежні автомобілі, лісопожежні модулі,  пожежні трактори з навісним обладнанням та особовий склад  державних підприємств лісового господарства. (ДП «Полтавський лісгосп», ДП «Диканський лісгосп», ДП «Кременчуцький лісгосп») 

Державними підприємствами ДП «Полтавський лісгосп», ДП «Диканський лісгосп», ДП «Кременчуцький лісгосп»  в поточному році поновлено 1453 км, та створено нових – 678 км мін. смуг на території лісництв у Полтавському районі.

В лісових масивах влаштовано 27 місць забору води для екстреного пожежогасіння.

Головою райдержадміністрації затверджено:

план залучення сил та засобів на гасіння пожеж у Полтавському районі;

мобілізаційно-оперативні плани ліквідації пожеж ДП «Полтавський лісгосп», ДП «Диканський лісгосп», ДП «Кременчуцький лісгосп»  на території лісництв у Полтавському районі.

В пожеженебезпечний період оперативний штаб райдержадміністрації,     Полтавське районне управління Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Полтавській області та мобілізаційні групи лісових господарств знаходяться у підвищеній готовності.

В ДП «Полтавський лісгосп», ДП «Диканський лісгосп», ДП «Кременчуцький лісгосп»  на території лісництв у Полтавському районі організовано цілодобове спостереження з спостережних веж відеокамерами, зображення яких  передається оперативному черговому.  

22 квітня поточного року оперативним штабом райдержадміністрації проведена планова перевірка готовності та організації ДП «Полтавське лісове господарство» щодо протидії виникнення масовим лісовим пожежам за підсумками роботи штабу підприємство визначено, як готове до виконання завдань за призначенням щодо протидії виникнення масовим лісовим пожежам за підсумками роботи штабу підприємство визначено, як готове до виконання завдань за призначенням.

Відділом оборонної роботи та цивільного захисту райдержадміністрації, районною комісією з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій з метою профілактики пожеж в екосистемах Полтавського району організовані та постійно проводяться рейди силами спеціалізованих груп з представників райдержадміністрації, лісових господарств, Полтавського районного управління  поліції ГУ Національної поліції України в Полтавській області, Полтавського районного управління  ГУ ДСНС України у Полтавській області.    Протягом поточного року складено 12 протоколів та приписів щодо порушників правил пожежної безпеки у відповідності з вимогами Кодексу України про адміністративні правопорушення.

         Територіальним громадами Полтавського району прийняті Програми забезпечення пожежної безпеки громади, в яких передбачено виділення коштів щодо забезпечення пально-мастильними матеріалами спеціальної техніки, ліквідації  пожеж в екосистемах.

         Впровадження сучасних систем раннього виявлення лісових пожеж, забезпечення охорони лісів від пожеж, гасіння лісових пожеж, протипожежне облаштування лісів та проведення протипожежної пропаганди залишаються найбільш дієвими заходами протистояння вогню у лісі, так рішенням депутатського корпусу Полтавської районної ради прийнята Районна цільова програма комплексного розвитку лісового господарства «Ліси Полтавського району на період 2018- 2022 роки». За рахунок загального фонду районного бюджету відповідно до районної цільової Програми Державним підприємством «Полтавське лісове господарство» встановлено телесистему раннього виявлення лісових пожеж на загальну суму 364 500 грн., в тому числі телесистема раннього виявлення лісових пожеж на суму 164 тис. 800 грн. та мобільну вежу решітчасту на суму 199 тис. 700 грн.

         Відділом оборонної роботи та цивільного захисту райдержадміністрації підготовлені та розповсюджені органам місцевого самоврядування рекомендації щодо обмеження в’їзду в пожеженебезпечний період транспортних засобів до лісових масивів.

         За наданою інформацією територіальними громадами, ДП «Полтавський лісгосп», ДП «Диканський лісгосп», ДП «Кременчуцький лісгосп» проведені необхідні заходи щодо заборони в період пожежної небезпеки в’їзд у ліси усіх видів транспортних засобів, розкладання багать, спалювання минулорічної сухої трави і рослинності.

В начальних закладах району проведені додаткові заняття в щодо правил пожежної безпеки під час відпочинку на природі, заборони користування відкритим вогнем в екосистемах.

В засобах масової інформації району постійно висвітлюється інформація щодо збереження лісів, мисливських угідь та інших природних багатств від пожеж і пошкоджень, постійно ведеться роз’яснювальна робота серед населення щодо дотримання правил пожежної безпеки у природному середовищі.

 Про дотримання вимог правил пожежної безпеки під час проведення жнивної кампанії 2021 року.

Головою Полтавської райдержадміністрації:

прийнято розпорядження «Про забезпечення протипожежного захисту зернових та технічних культур, грубих кормів врожаю 2021 року на території Полтавського району»;

затверджений План заходів;

створений оперативний штаб з координації дій сил та засобів спеціалізованих служб цивільного захисту Полтавського району щодо вжиття невідкладних заходів з попередження і ліквідації надзвичайних ситуацій у природних екосистемах Полтавського району.

Районною комісією з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій, розглядалося питання «Про виконання заходів забезпечення протипожежного захисту врожаю».

Прийняті відповідні рішення.

Станом на 05.07.2021на території району:

встановлені у місцях збирання та заготівлі продукції, врожаю матеріали наочної протипожежної агітації;

організована перевірка технічного стану, розташованих на територіях сільгосппідприємств джерел внутрішнього та зовнішнього протипожежного водопостачання

Керівниками сільськогосподарських об’єктів та господарств району:

розроблені схематичні плани протипожежного захисту врожаю з нанесенням смуг прокосів, обкосів, місць розміщення зернотоків, скирт грубих кормів, місць встановлення знаків заборони та перекриття тимчасових доріг і стежок;

організовані протипожежні ланки з необхідними засобами пожежогасіння в кожному господарстві у місцях збирання врожаю;

організована робота добровільних пожежних дружин і пожежно-технічних комісій задіяних у переробці та зберіганні продукції нового врожаю.

обмежений в’їзд стороннього транспорту на поля та спалювання післяжнивних залишків і стерні.

В пожеженебезпечний період оперативний штаб райдержадміністрації,  мобілізаційні групи знаходяться у підвищеній готовності.

Питання пожежної та техногенної  безпеки на території Полтавського району знаходиться на постійному контролі райдержадміністрації.

 

Проблемні питання.

Основними причинами виникнення пожеж у природних екосистемах залишаються випалювання сухої рослинності, недотримання населенням заходів пожежної безпеки, перебуваючи в лісових масивах, та порушення правил пожежної безпеки під час проведення робіт.

Проблемою є:

недостатнє використання природоохоронними органами та органами місцевого самоврядування, заходів адміністративного впливу до власників, що утримують свої земельні ділянки у пожежонебезпечному стані, а також осіб, які здійснюють несанкціоноване випалювання сухої рослинності;

недостатня робота органів місцевого самоврядування та лісокористувачів щодо створення належної інфраструктури захисту екосистеми від пожеж, зокрема, створення місцевої пожежної охорони комплектація їх працівниками, технікою і засобами пожежогасіння.

 

Запропоновано наступні шляхи вирішення:

проведення профілактичної та інформаційно-роз’яснювальної роботи серед населення щодо недопущення випалювання сухостою та побутових відходів поблизу лісових масивів та сільгоспугідь;

здійснення першочергових заходів щодо розвитку та матеріально-технічного забезпечення підрозділів лісогосподарств, оснащення їх необхідним спорядженням, рятувальними засобами та технікою

створення належної інфраструктури захисту екосистеми від пожеж на території громад району, зокрема, створення місцевої пожежної охорони комплектація їх працівниками, технікою і засобами пожежогасіння.

Фото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора