A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
ПОЛТАВСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Полтавська область

НА ПОЛТАВЩИНІ ВІДБУВСЯ ФЕСТИВАЛЬ КЕРАМІКИ

Дата: 26.06.2021 17:00
Кількість переглядів: 208

На Полтавщині відбувся фестиваль кераміки

 

Регіональний  фестиваль «Феєрія гончарства» відбувся сьогодні в Опішні. Захід організували на території Національного музею-заповідника українського гончарства в Опішному.

Усі охочі могли взяти участь майстер-класах, які давали гончарі з Полтавської, Дніпропетровської, Київської та Черкаської областей. На фестиваль приїхала відома художниця-керамістка, українка за походженням  Наталка Кормелюк із США.

Учасників фестивалю вітали заступник голови облдержадміністрації Катерина Рижеченко та перший заступник голови обласної ради Олександр Лемешко. 

«Приємно знаходитися в одному із найяскравіших туристичних магнітів нашої області, знаному на всю Україну і далеко за її межами. Тішить, що громада не зупиняється у своєму розвитку, й продовжує робити селище привабливим для туристів. Сюди відкритий веломаршрут, їдуть люди на масштабні події, але основною привабливістю лишається гончарство. Немає рівних Опішні в гончарському мистецтві, в його збереженні й популяризації, у кількості й майстерності умільців, –  сказала  Катерина Рижеченко. –  Щиро вдячна працівникам музею, майстрам за те, що попри всі умови, які склалися для всіх нас упродовж останніх двох років, сьогодні знову по-новому відкриваємо такі події. І згадуємо, як це зустрічатися, радіти й не святкувати в «онлайн» режимі. Тож сьогодні в новому форматі, трішки змінено, але не менш очікувано й радісно відбувається ця подія і для жителів області, і для України, яка популяризує опішнянське гончарство на весь світ».

«Опішня, насамперед, має свою туристичну привабливість й про Опішнянську громаду знають за межами України. І це чудово, бо туристична привабливість породжує інвестиції. Для мене особисто важливо те, що зберігаються традиції промислів і наша культурна, національна  ідентичність. Її треба зберігати й підтримувати. Все це наша історія, і саме завдяки таким фестивалям і заходам можемо молодому поколінню передавати історичні традиції. Дякую організаторам за таке чудове свято», – Олександр Лемешко.

На фестивалі представили виставку  художньої кераміки, роботи керамістів, художників, працював міні-ярмарок «Гончарська веселка», проводили майстер-класи з приготування страв української кухні: качаної каші, борщу та вареників.

Презентували мистецькі проекти учасників Кераморезиденції-2021 та учнів і майстрів Державної спеціалізованої художньої школи-інтернату «Колегіум мистецтв  у Опішному».

«Традиційно у музеї проводили фестивалі, починаючи із 1988 року. Спочатку вони були місцевого значення, потім регіонального, а з 2009 року – набули статусу національного, –  сказав генеральний директор Національного музею-заповідника Олесь Пошивайло. – Водночас у нас проходить і літня академія гончарства, де 11 молодих юдей із різних регіонів України, а також із Франції та Німеччини навчаються  гончарству. Завтра ця академія в них завершується. Мета заходу – популяризація українського гончарства. Ми робимо все для того, щоб популяризувати колекцію музеїв, які налічують більше 60 000 одиниць збережень – це найбільша колекція кераміки в Україні. Робимо все, щоб гончарство й надалі розвивалося в різних регіонах України, а гончарний посуд активно використовувався в побуті українців. Намагаємося інтегрувати гончарську культуру в європейську й світову, залучаючи для цього іноземних художників».

Фестиваль провели за підтримки облдержадміністрації, Департаменту культури та туризму ОДА, облради.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора