A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
ПОЛТАВСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Полтавська область

СКАЖИ «НІ» НАРКОТИКАМ

Дата: 29.06.2021 10:59
Кількість переглядів: 210

Скажи «Ні» наркотикам

 

26 червня – Міжнародний день боротьби зі зловживанням наркотиками та їх незаконним обігом.

Спробувати наркотики вперше підліткам пропонують, зазвичай, ровесники. У багатьох випадках дитина не може відмовитися, щоб не «втратити обличчя» у колі так званих друзів. Більшість підлітків, які належать до групи найбільшого ризику, бо є особливо вразливими та легко піддаються впливу, не підозрюють, чим це обов'язково обернеться для них у недалекому майбутньому. Вони ще не усвідомлюють, що наркоманія – це не пустощі, не проведення вільного часу в товаристві друзів, а тяжке соціально небезпечне захворювання. Не кожному вдається вирватись із полону наркотиків, які можуть призвести до смерті в молодому віці, вже за кілька років після початку згубної залежності.

Передозування та «ломка» – дві головні проблеми наркозалежного. Під час «ломки» людині настільки погано, що вона здатна нашкодити й собі, й іншим, намагаючись отримати чергову дозу. Слід розуміти, що наркоманія, це хвороба не лише залежної людини – від неї страждає вся родина.

У наркозалежних виникають захворювання шлунково-кишкового тракту з частим блюванням, захворювання серцево-судинної системи, порушення обміну речовин. Передозування наркотиків може викликати смерть. Проте до летального кінця можуть призвести й багато інших супутніх причин – таких, як,  наприклад, потраплянняння блювотних мас у дихальні шляхи, психічні розлади, галюцинації.

Після ін'єкцій виникають виразки, нариви, фурункули. І, нарешті, через голки можуть передаватися СНІД, вірусний гепатит та інші смертельно небезпечні захворювання. Людина, яка вживає наркотичні речовини, дуже швидко деградує, не може запам’ятовувати прочитане, втрачає свою особистість, інтелект. Пригнічуються відчуття й емоції.

Небезпеку становить будь-який наркотик, і навіть одноразового вживання може вистачити, щоб зруйнувати життя. Зовнішній вигляд наркомана далекий від привабливого: сіре обличчя, суха шкіра, волосся та зуби поступово випадають.

Негативні явища, що породжуються вживанням наркотиків, несуть у собі велику небезпеку для людства. Наркоманія залишається важливою соціальною і медичною проблемою, оскільки наслідки цього явища мають згубний вплив на все суспільство.

Щоб запобігти поширенню наркотиків, дуже важливо формувати у населення й особливо у молоді активну життєву позицію неприйняття будь-яких видів залежності. Велике значення має організація дозвілля підлітків, створення умов для корисного проведення вільного часу.

 

Ольга Няйко, лікар – нарколог КНП «Кобеляцька міська лікарня»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора