A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
ПОЛТАВСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Полтавська область

#НАША_НЕЗАЛЕЖНІСТЬ #МАРАФОН_30. ПІДНЯТТЯ НАЦІОНАЛЬНОГО ПРАПОРА В ПОЛТАВІ. СПОГАДИ. ПУБЛІКАЦІЇ. ФОТОФАКТИ

Дата: 17.06.2021 14:07
Кількість переглядів: 244

#Наша_незалежність #Марафон_30. Підняття національного прапора в Полтаві. Спогади. Публікації. Фотофакти

 

У межах Всеукраїнського культурно-освітнього марафону «Наша незалежність» триває публікація циклу історичних матеріалів (фото, відео, документів, інформацій із газет, історій очевидців), що є знаковими для становлення незалежності та визначними для Полтавщини.

«Національні святині не вибирають, а успадковують. Українські національні святині – синьо-жовтий прапор і герб-тризуб. З виникненням України-Руси до наших днів український народ під своєю національною символікою виборював свою державність. Здобувши ненадовго волю у 1917 році, ми втратили її внаслідок агресії більшовицької Росії і на місці незалежної УНР постала маріонеткова держава УРСР. 70 років у цій державі все українське цькувалось і переслідувалось. Наш народ винищувався фізично і духовно. Вже кілька поколінь виросли в неволі, і це не могло не позначитися на характері і житті українського народу. Та, незважаючи ні на що, ми воскресли, встали з колін, і над нами знову майорять наші святі і барви. Вони кличуть нас до свободи, у них боротьба і мужність наших попередників, у них надія, у них прозорість і ясність думки й сила нашого духу. Ми йдемо до волі, ми очищаємося від скверни рабства і моральної деградації. Тож аморально і злочинно стояти на шляху народу, великого і багатостраждального, як ні один інший народ у світі, до його свободи.

Ми заявляємо про своє право у зв’язку з прийняттям Декларації про незалежність України встановити синьо-жовтий прапор в центрі Полтави на щоглі біля кінотеатру ім. Котляревського. Цього вимагає історична справедливість, цього вимагають мільйони тих, що полягли за і честь і волю України!»

ГОМІН. – 1990. – Серпень. – № 2. – С.1.                 

На фото: підняття національного прапора в Полтаві. 27.09.1990

Стихійний мітинг біля приміщення обласної філармонії з вимогою до сесії Полтавської міської ради прийняти рішення про встановлення в місті національного прапора.

Багатолюдна акція в центрі міста на підтримку національної символіки.

Підняття національного прапора на приміщенні кінотеатру імені І.П. Котляревського. 27.09.1990.

Із книги «Полтавщина. Шлях до незалежності 1985-1991», Білоусько О.А., Пустовіт Т.П.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора