A A A K K K
для людей з вадами зору
ПОЛТАВСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Полтавська область

В ОДА ОБГОВОРИЛИ ПИТАННЯ ЛЮДЕЙ З ІНВАЛІДНІСТЮ

Дата: 03.06.2021 16:39
Кількість переглядів: 244

В ОДА обговорили питання людей з інвалідністю

 

03 червня відбувся круглий стіл «Дотримання прав жінок з інвалідністю, гендерна рівність та інвалідність в Полтавській області». Захід провели в межах проєкту Національної Асамблеї людей з інвалідністю «Різноманіття. Рівність. Єдність». Участь у засіданні взяла заступниця голови облдержадміністрації Катерина Рижеченко.

Мета зустрічі – сприяння єдності жіночих організацій та організацій жінок з інвалідністю у відстоюванні своїх прав, подолання стереотипів та впровадження питань інвалідності в політику гендерної рівності.

«На засіданні присутні ті, хто не байдужий до питань людей з інвалідністю, прав жінок та гендерних питань. Гендерна рівність – це не тільки про відстоювання прав жінок, а й  про досягнення рівних прав між чоловіками та жінками в трудових відносинах, в освіті, подолання різних видів дискримінації.  Обговорюємо й питання дотримання прав людей з інвалідністю, зокрема на освіту, медичне обслуговування, на повноцінне життя.   Коли є активні та не байдужі до цих питань люди, то все вдасться зробити на краще», – сказала Катерина Рижеченко.

Як повідомила депутатка Полтавської обласної ради Тетяна Юрченко, головою обласної ради підписано сертифікат про приєднання до Європейської хартії рівності жінок і чоловіків у житті місцевих громад.

«Головне не просто підписати документ, важливо нині проводити й просвітницьку діяльність, долати ті стереотипи, які, на жаль, існують у суспільстві. І якщо ми всі разом працюватимемо ментально над гендерними питаннями, то зміни  обов’язково будуть суттєві», – сказала Тетяна Юрченко.

Заступник директора Департаменту соціального захисту населення ОДА Ліана Новосад зазначила, що в області діє Комплексна програма соціального захисту населення. У ній є окремий розділ щодо підтримки осіб з інвалідністю.

Загалом у Полтавській області мешкають 80 тис. осіб з інвалідністю, з них 35 тис. жінок з інвалідністю. В будинках-інтернатах проживають 1626 осіб з інвалідністю, з них 930 жінок.

У межах бюджетних програм здійснюється забезпечення осіб з інвалідністю технічними та іншими засобами реабілітації.

«Згідно з законодавством гарантується відшкодування вартості реабілітаційних заходів, отриманих дитиною з інвалідністю в реабілітаційній установі. На 2021 рік у державному бюджеті для Полтавської області передбачено 5,2 млн грн на реабілітацію дітей з інвалідністю в реабілітаційних центрах України. За кошти, передбачені бюджетною програмою, планується направити на реабілітацію 288 дітей», – зазначила Ліана Новосад.

Також у 2021 році вперше розроблено гендерний профіль Полтавської області. Це аналітичний інструмент оцінки становища жінок і чоловіків та/або їх груп, визначення їхніх потреб у різних сферах життєдіяльності, аналізу рівня фінансового забезпечення та сфер, в яких вони потребують захисту прав для створення доступу до якісних послуг і надання рівних можливостей впливу на ухвалення рішень щодо розбудови області.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора