A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
ПОЛТАВСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Полтавська область

ОЛЕНА ЗЕЛЕНСЬКА ВЗЯЛА УЧАСТЬ У ПРЕЗЕНТАЦІЇ ПЛАНУ ЗАХОДІВ З РЕФОРМУВАННЯ СИСТЕМИ ШКІЛЬНОГО ХАРЧУВАННЯ

Дата: 25.05.2021 11:05
Кількість переглядів: 202

Олена Зеленська взяла участь у презентації плану заходів з реформування системи шкільного харчування

 

Перша леді України Олена Зеленська взяла участь у презентації плану заходів з реформування системи шкільного харчування та представленні оновленого меню.

Захід відбувся за участю міністра освіти і науки України Сергія Шкарлета, міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка, заступника міністра економіки України Сергія Глущенка, голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів і захисту споживачів Владислави Магалецької та шеф-кухаря, ідеолога проекту зі зміни культури харчування CultFood Євгена Клопотенка.

«Коли ми розпочинали роботу над реформою системи шкільного харчування, ми поставили собі мету – підвищити загальний середній рівень харчування в українських школах. Це комплексне завдання: від поліпшення якості, поживності страв та безпечності харчових продуктів до ресурсного забезпечення шкіл. Я хочу, щоб діти із задоволенням йшли у шкільну їдальню, а батьки були при цьому впевнені, що шкільне харчування корисне для здоров’я», – зазначила Олена Зеленська.

У 2020 році за ініціативою першої леді України Олени Зеленської стартувала реформа системи шкільного харчування. Роботу розпочали з комплексного дослідження системи харчування в українських школах, яке проводилося спільно з міністерствами економіки, освіти і науки та охорони здоров’я. Для комісійного обстеження було відібрано 500 шкіл комунальної форми власності, у яких навчається близько 300 тисяч учнів. Ознайомитися з результатами аудиту можна за посиланням.

Результати онлайн-опитування, проведеного МОН, щодо задоволеності школярів та батьків допомогли виділити основні проблеми та напрямки реформування системи шкільного харчування, а саме:

  • оновлення застарілої нормативної бази;

  • вирішення проблем якості та безпечності харчових продуктів;

  • покращення ресурсного забезпечення шкіл;

  • формування культури здорового харчування.

«Збереження здоров’я дітей є одним з найважливіших завдань держави, тому реформа шкільного харчування надзвичайно актуальна та важлива. Харчування наших дітей має і буде здоровим та збалансованим. Переконаний, що нам це вдасться», – зазначив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

2020-й став роком перших конкретних кроків у реформі системи шкільного харчування. Спочатку було розроблено та затверджено План заходів з реформування системи шкільного харчування (розпорядження Кабінету Міністрів від 5 серпня 2020 р. № 1008-р). Відбулося суттєве оновлення нормативної бази:

  • затверджено оновлений Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти;

  • затверджено нові Норми та Порядок організації харчування учнів;

  • затверджено нові гігієнічні вимоги до виробництва та обігу харчових продуктів на потужностях, розташованих у закладах загальної середньої освіти;

  • розроблено методичні рекомендації щодо здійснення закупівель у сфері організації харчування в закладах освіти;

  • розроблено методичні настанови для використання системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР).

Мінекономіки розробило та затвердило низку нормативно-правових актів, що змінили шкільне харчування та запровадили сучасні й ефективні процедури організації безпечного харчування у закладах освіти. А саме:

«Ми переглянули вимоги до організації харчування у шкільних закладах. Тепер регулювання вказаної сфери стало сучасним і європейським, а вимоги до безпечності організації харчування було посилено. Здорове харчування в українській школі – це важливо не тільки для дітей та їхніх батьків, а й для будь-якої справжньої європейської держави», – сказав заступник міністра економіки Сергій Глущенко.

Упродовж 2020 року вдалося покращити матеріально-технічну базу шкільного харчування. Вперше було виділено 400 млн грн державної субвенції для шкіл, завдяки якій відбулася модернізація харчоблоків у 1809 закладах.

Паралельно з оновленням нормативної бази тривала робота над створенням примірного меню для школярів.

«Сьогоднішня презентація оновленого меню – це ще один важливий результат спільної роботи не лише органів державної влади, а й неурядових структур, готових сприяти покращенню ситуації зі шкільним харчуванням. Ми дедалі більше переконуємося в тому, що перебування дитини у школі, її безпека та здоров’я, формування культури харчування та правильних харчових звичок є однією з важливих цінностей Нової української школи, яку ми маємо формувати», – зазначив міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет.

Під час заходу презентовано нове повноцінне 4-тижневе меню, розроблене в межах робочої групи шеф-кухарем Євгеном Клопотенком та командою проекту CultFood спільно з технологами, дієтологами та представниками МОЗ України.

Нове меню складається зі 160 страв, які будуть використовуватись залежно від кратності харчування для кожного окремого закладу освіти. Раціон учнів стане більш збалансованим і різноманітним.

«У меню шкільних їдалень з'являться традиційні українські страви, популярні страви різних кухонь світу, а також безглютенові позиції, буде збільшено кількість фруктів та м’яса у раціоні. До меню додаються покрокові рецепти та технічні картки, що значно полегшить роботу працівників шкільних їдалень», – говорить Євген Клопотенко.

Ознайомитися з рекомендованим меню можна на сайті МОЗ.

Підхід до реформування системи шкільного харчування був комплексним і включав державний моніторинг постачальників харчових продуктів та послуг з організації харчування. Цього року Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів провела 414 позапланових та вісім планових заходів державного контролю у сфері безпечності харчових продуктів. Перевірено 3966 постачальників та 466 операторів ринку, які надають послуги з організації харчування для 14 531 закладу загальної середньої освіти.

«Зміни, які сьогодні відбуваються у надважливий сфері шкільного харчування, є прекрасним взірцем командної роботи під патронатом Олени Зеленської. І мені дуже приємно, що я безпосередньо беру участь у процесі, який закладає підвалини нової системи на багато років вперед. Оновлене меню, яке сьогодні було презентоване, відповідає найкращим європейським практикам та, що найголовніше, розроблено з користю для здоров’я дітей», – наголосила голова Держпродспоживслужби Владислава Магалецька.

Наступним важливим кроком реформи буде імплементація змін на місцях, впровадження системи контролю, продовження модернізації харчоблоків та популяризації культури здорового харчування в суспільстві, зазначила перша леді.

Над реформуванням системи шкільного харчування та створенням меню працювала робоча група, до якої входять представники Міносвіти, МОЗ та Мінекономіки, ДПСС, Антимонопольного комітету, дієтологи та зовнішні експерти.

Офіційне інтернет-представництво Президента України


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора