A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
ПОЛТАВСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Полтавська область

Проєкти завершуються – робота триває!

Дата: 21.05.2021 11:55
Кількість переглядів: 244

Регіональна служба зайнятості Полтавщини за два роки взяла участь у трьох міжнародних програмах

Складні життєві ситуації, до яких належить і безробіття, часто пригнічують людину, вселяють апатію і зневіру. Дуже важливо, щоб у цей період нас підтримали ті, хто поверне віру у власні сили, налаштує на позитивні зміни. Служба зайнятості постійно вдосконалюється в наданні соціальних послуг, допомагає безробітним, використовуючи сучасні підходи, міжнародний досвід  і програми визнаних світових донорів.

Протягом останніх років служба зайнятості Полтавської області долучилася до реалізації кількох великих проектів, які фінансуються за сприяння  Німецького товариства міжнародного співробітництва GIZ.

Підтримка жінок соціально вразливих категорій

У 2019 році на Полтавщині реалізовувався важливий проект. Спрямований на тих, хто дуже потребував підтримки.

Складна назва і дієвий результат - "Інноваційна модель інтеграції послуг з навчання, перекваліфікації та соціальної підтримки у Полтавській області". В межах більш масштабної ініціативи «Професійна інтеграція внутрішньо переміщених осіб в Україні», ця програма виконувалася товариством DeutscheGesellschaftfürInternationaleZusammenarbeit (GIZ) GmbH.

Втілювали цю ідею у нашій області громадська організація «Центр освіти дорослих Полтавщини разом з Департаментом економічного розвитку, торгівлі та залучення інвестицій Полтавської ОДА, ГО «Інститут аналітики та адвокації», Полтавським обласним центром зайнятості та Полтавським центром професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості (ЦПТО ДСЗ) .

Підсумовуючи результати цієї роботи, директор Полтавського обласного центру зайнятості Катерина Клавдієва відзначила:

«Служба зайнятості області – активний учасник програм з навчання дорослого населення. Саме в цьому проєкті навчали швачок, кравців і закрійників. Працюємо в тісній зв’язці з соціальними партнерами, з міжнародними організаціями та підприємцями».

«Цей проєкт націлений на підтримку внутрішньо переміщених осіб і людей, які потребують соціалізації, – зазначив директор проєкту «Професійна інтеграція ВПО в Україні», представник товариства GIZ Йенс Адам.

За кошти GIZ придбані техніка і програмне забезпечення для оволодіння  швейними професіями на базі Полтавського ЦПТО ДСЗ і ГС «Соціальне підприємство «Навчально-виробничий центр».

До речі, для того, щоб професійно обслуговувати таку техніку, майстер виробничого навчання Полтавського ЦПТО ДСЗ Юрій Трясій, на запрошення проєкту GIZ «Професійна орієнтація ВПО», підвищив в Одесі кваліфікацію за фахом механіка з ремонту та налагодження швейного обладнання. Тепер навчальний заклад планує запровадити подібні короткотермінові курси цільового призначення.

Реалізуючи названий проєкт, Полтавська обласна служба зайнятості відібрала і направила навчатися за професією «Швачка» представниць соціально вразливих груп населення. Насамперед залучали тих жительок Полтавщини, які опинилися в складних життєвих обставинах: це зокрема, жінки, постраждалі від домашнього насильства, звільнені з місць позбавлення волі, клієнтки програми замісної підтримувальної терапії, особи з інвалідністю та матері дітей з інвалідністю, внутрішні переселенці.

Крімнавчання професії, виробничої практики на швейному виробництві і робочого місця, слухачкам незахищених категорій запропонували  участь у програмі «Особистісний розвиток ВПО та інших соціально вразливих груп населення». Такі послуги отримали 80 учасниць проекту. 30 жінок пройшли навчання за професією «Швачка».

Слово – учасницям проєкту.

Ірина, переселенка з Луганська, розповіла: Полтава стала її новою домівкою. Жінка вже брала участь у соціальних програмах для ВПО. Саме в цей проєкт прийшла, відчувши, що їй не вистачає саме швейних навичок, які отримала під час професійного навчання:

– Вдячна нашим викладачам, тренерам, і нашим чудовим дівчатам з групи.  Окрім додаткових можливостей працевлаштування, таке навчання дає шанс змінити себе і своє мислення, – підсумовує дівчина.

Олександра залишилася одна, без житла і професії, з малою дитиною на руках. Не було за що жити. Звернулася до благодійної організації «Світло надії». Їй запропонували житло в кризовому центрі для жінок, навчання на швейних курсах, надали тимчасову оплачувану громадську роботу.

– Мені все дуже сподобалося, і програма навчання, і викладачі. Цікаво те, що ми вчили техніки моделювання одягу. Дякую за те, що потрапила в проект! – каже молода жінка.

Хоча названий проєкт на Полтавщині успішно реалізований і завершений, закуплене обладнання продовжує використовуватись для навчання безробітних, слугувати полтавській громаді.

Так, полтавка Юліяпісля опанування швейної професії на базі Полтавського ЦПТО ДСЗ стала підприємцем:

«Відкрила свою справу, планую шити на замовлення, зараз розглядаю різні ідеї – з чого почати. Навчання на професійному сучасному обладнанні дуже допомогло в оволодінні навичками. Це високий рівень, на таких машинах хочеться працювати».

Інша Юлія, жителька Миргородського району, нині опановує за індивідуальною програмою професію «Швачка».

«Подобаються навчання, новітнє обладнання, швейні машинки, і я рада, що тепер маю потрібні навички та зможу працювати в подальшому, – відзначила молода жінка. – У нашому селі роботи немає, тож хочу набути професію і спробувати відкрити свою майстерню з пошиву та ремонту одягу. Попит на такі послуги є. У мене двоє маленьких дітей, їздити кудись далеко на роботу незручно, тому треба створити робоче місце вдома».

Загалом у 2019-2021 роках професії «Швачка», «Кравець» і «Закрійник» на обладнанні, закупленому завдяки участі в проєкті GIZ, опанували 124 безробітних з Полтавської області. 

Навчання для майбутніх фермерів

Наприкінці минулого року Полтавщина долучилася до проєкту «Школа фермерства 2.0». Цю ініціативу реалізує громадська організація «Покоління ЗЕД».

Спільна робота розпочалася підписанням Меморандуму про співробітництво між Полтавським обласним центром зайнятості, Полтавським центром професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості та ГО «Покоління «ЗЕД». Документ підписали директор Полтавського обласного центру зайнятості Катерина Клавдієва, заступник директора Полтавського ЦПТО ДСЗ Валерія Коваль, голова громадської організації  Галина Посвалюк.

Навчальному закладу передали ноутбуки з ліцензійним програмним забезпеченням, відеокамери та іншу оргтехніку, необхідну для втілення проєкту «Школа фермерства 2.0».

«Цей проєкт цікавий і затребуваний в Україні, адже дуже важливо дати людям шанс і можливість реалізувати себе», – наголосила з цього приводу Катерина Клавдієва.

Розрахована «Школа…» на жителів чотирьох областей України, у тому числі Полтавської. Бажаючим пропонувався онлайн-курс з основ сільського господарства. Прослухавши лекції з різних напрямків – вирощування овочів, фруктів, ягід, птиці, з бджільництва, квітникарства тощо – людина може зорієнтуватися й зрозуміти, в якому напрямку розвивати свою діяльність.

Викладачі навчальних пройшли підготовку як тренери й надалі самі проводять  заняття для всіх бажаючих.

«Мені особисто цей курс дуже цікавий, – поділилася враженнями одна з таких викладачів, Тетяна Лукашенко, учасниця і тренер «Школи фермерства», майстер виробничого навчання Полтавського центру професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості. – Ми спочатку навчалися як тренери, дізналися  багато цікавого і корисного для себе. Тепер можемо навчати інших».

«Школа…» дала поштовх до створення нових освітніх програм. На основі онлайн-курсу у Полтавському ЦПТО ДСЗ започаткували короткостроковий цикл «Фермерство - школа успішного аграрія».

Викладач спецдисциплін, майстер виробничого навчання ЦПТО ДСЗ, тренер «Школи фермерства» Лілія Шкребачитає лекції цього циклу.

«Щойно завершили заняття дві групи слухачів із Вінницької області, з якими працюємо дистанційно, – розповіла вона. – Тепер навчаються групи безробітних з Кіровоградщини. Люди цікавляться цим курсом, тому що він прикладний, дає змогу навчитися вирощувати сільськогосподарську продукцію і реалізовувати її».

Усього до проєкту «Школа фермерства» доєдналися на різних етапах близько 600 людей. 40 осіб були задіяні в тренінгу для майбутніх тренерів. Лекції на різних модулях відвідували близько 400 охочих.

«227 слухачів «Школи фермерства» успішно завершили повний курс навчання та отримають сертифікати і цікаві корисні посібники, – розповіла керівник  організації - виконавця Галина Посвалюк. – Надалі плануємо провести «круглий стіл» у режимі онлайн, де підбити попередні підсумки реалізації проєкту і почути враження людей від участі в ньому. Запропонуємо відзняти короткі відеоісторії успіху: що їм дала школа, чого навчила, до чого мотивувала.

Співрозмовниця відзначила плідну співпрацю «Школи фермерства»з Державною службою зайнятості.Багато людей, реєструючись на онлайн-курс, написали в анкетах,  що дізналися про нього саме в нашій службі.

Працівники служби зайнятості підвищують професійні компетенції

У 2021 році на Полтавщині стартував новий проєкт: «Покращення інституційного потенціалу Державної служби зайнятості для посилення якості послуг, що надаються безробітним, включаючи ВПО та представників вразливих  груп населення».  

Реалізують його громадська організація «Фонд «Професійний розвиток Харкова» за підтримки GIZ у партнерстві з ДСЗ.

Названий проєкт має три напрямки. Перший крок - це анкетування керівників і спеціалістів служби зайнятості, роботодавців та безробітних, й визначення – що саме потрібно вдосконалити, аби надавати більш якісні послуги. Другий – обговорення та оцінка результатів опитування професійними фокус-групами.

І зрештою третій – тренінги з підвищення кваліфікації та професійних навичок кар’єрних радників і консультантів роботодавців, які працюють у службі зайнятості, та індивідуальні консультування експертами програми.

Так, у квітні розпочався цикл тренінгів в онлайн-режимі для фахівців служби зайнятості Полтавської області – 19 кар’єрних радників і 15 консультантів роботодавців. Це прекрасна можливість спеціалістам, які працюють із клієнтами, поглибити свої знання і навички з психології, вирішення конфліктів, з різних видів консультування, сучасного рекрутингу тощо.

«Зараз,у період пандемії, питання працевлаштування дуже актуальне для людей. Ми маємо багаторічний досвід роботи у напрямі підвищення компетенцій населення для пошуку роботи, у тому числі вразливих верств. Саме тому вважаємо цінним інтегрувати напрацьовані методи та підходи до роботи із дорослими в державні інституції», – зазначає керівник проєкту Наталія Кругла.

Тож проєкти успішно завершуються, але люди продовжують використовувати  обладнання, знання і навички, які були набуті в рамках реалізації цих ініціатив.

Служба зайнятості Полтавщини сподівається й надалі поглиблювати співпрацю з міжнародними партнерами.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора