A A A K K K
для людей з вадами зору
ПОЛТАВСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Полтавська область

На Полтавщині вшанували пам’ять жертв політичних репресій

Дата: 14.05.2021 15:32
Кількість переглядів: 280

Голова облдержадміністрації Олег Синєгубов, його заступник Катерина Рижеченко, представники профільних департаментів, депутати обласної ради, голова Полтавської районної державної адміністрації Дмитро Романов, заступник голови Полтавської районної державної адміністрації Олександр Солодовник та представники громадськості поклали квіти до пам’ятного знака на місці перепоховання жертв політичних репресій у селі Триби, що під Полтавою.

Присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих від дій тоталітарного режиму.

«16 травня – день, коли ми вшановуємо всіх репресованих. Хочу зазначити, що репресії відбувалися не лише в 1937 році, а й починаючи із 1920-го й далі. Це безпосередньо торкнулося й моєї сім’ї. Мій прадід був підданий репресіям, у 1933 році його заслали на північ і в 1934 році розстріляли, – сказав Олег Синєгубов. – Тож нині маємо зробити висновки, щоб надати оцінку нещадному сталінському режиму. Майбутні покоління повинні знати правдиву історію. Завдання всіх – не допустити навіть найменшого шансу для повторення тих подій».

Полтавщина – один із найбільш постраждалих у роки великого терору регіон. В 1937-1938 роках було репресовано більше десяти тисяч жителів області.

«Людей засуджували за різними національностями, родом занять. Їх звинувачували в шпигунській діяльності, що вони працювали на ту чи іншу країну з метою антирадянської пропаганди. Варто було носити український одяг і мати портрети Тараса Шевченка чи книгу «Кобзар», то людина вже вважалася неблагонадійною. У 1937-1938 роках було засуджено 262 тисячі осіб, із них 122 тисячі – до розстрілу», – розповів заступник директора Державного архіву Полтавської області Тарас Пустовіт.

За його словами, рідко в справах засуджених ставилася помітка, де людина похована й місце розстрілу. Як правило, такі позначки відсутні. Можна припустити, що в Трибах поховано кілька тисяч осіб, але точну цифру ніхто не може назвати.

Пам’ятний знак на місці перепоховання жертв політичних репресій встановили на початку 1990-х років.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора