A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
ПОЛТАВСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Полтавська область

Що необхідно знати про стаж у 2021-му році

Дата: 16.02.2021 19:31
Кількість переглядів: 483

З кожним роком зростають вимоги до стажу, необхідного для виходу на пенсію, адже Україна пішла шляхом, коли не вік, а наявність достатнього трудового стажу є визначальним фактором для отримання державної соціальної гарантії.

Як рахувати

З кожним роком зростають вимоги до стажу, необхідного для виходу на пенсію, адже Україна пішла шляхом, коли не вік, а наявність достатнього трудового стажу є визначальним фактором для отримання державної соціальної гарантії.

Для того, щоб 2021-го стати пенсіонером у 60 років, потрібно мати щонайменше 28 років страхового стажу. Окрім того, цього року зможуть піти на пенсію 63-річні українці зі стажем від 18-ти до 28 років, а також 65-річні, які мають стаж від 15-ти до 18 років.

Надалі необхідна тривалість стажу зростатиме на один рік, поки 2028-го не досягне 35-ти років.

Якщо людина у нинішньому році досягне пенсійного віку 60 років, але не матиме необхідного страхового стажу тривалістю 28 років, то пенсію їй призначать по досягненню 63-х років. При цьому законодавчі вимоги до стажу будуть такі: від 21-го року до 31-го.

У тому випадку, коли і в 63 роки зазначеного стажу (від 21 до 31 років) у чоловіка чи жінки не набереться, пенсія буде призначена у 65 років, але за умови наявності страхового стажу не менше, ніж 15 років.

Як перевірити

Щоб виключити ймовірність помилок і недостовірних даних про страховий стаж та розмір заробітної плати, з якої сплачено страхові внески, слід постійно контролювати інформацію про сплату роботодавцем внесків та їх розмір. Через несплату єдиного внеску працівники втрачають страховий стаж та можливість отримувати зароблену пенсію.
Перевіряти дані про страховий стаж та розмір заробітної плати, з якої сплачено страхові внески, можна дистанційно, через вебпортал Пенсійного фонду України (https://portal.pfu.gov.ua).

Як докупити

Якщо виявилося, що необхідного стажу для виходу на пенсію не вистачає, існують такі варіанти виходу із ситуації:

  • перший - влаштуватися працювати офіційно до того часу, коли настане право на пенсійну виплату;
  • другий - докупити стаж.

Проте варто знати, - якщо купувати стаж у 60 років, тобто тоді, коли настане встановлений державою пенсійний вік, то вартість кожного місяця рахуватимуть за такою формулою: дві мінімальні зарплати, помножені на 22%. Із січня 2021-го це – 2640 грн.

Інша ситуація, якщо майбутньому пенсіонеру, наприклад, 55, на даний час він не працює, пенсійний вік - попереду, а п’ять років стажу не вистачає. Утакому випадку можна укласти договір про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування й самостійно сплачувати внесок до Пенсійного фонду. Розмір такого внеску становитиме 22%від мінімальної зарплати. Із січня 2021-го - це 1320 грн.

Якщо виявилося, що заробленого стажу для оформлення пенсії не вистачає і купити його немає можливості, то людина може спробувати оформити соціальну виплату в органах соціального захисту населення.

Головне управління Пенсійного фонду
України в Полтавській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора