A A A K K K
для людей з вадами зору
ПОЛТАВСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Полтавська область

ВИСТАВКУ АРХІВУ НАЦІОНАЛЬНОЇ ПАМ’ЯТІ «КОМУНІЗМ = РАШИЗМ» ЕКСПОНУЮТЬ У ПОЛТАВСЬКОМУ ПЕДУНІВЕРСИТЕТІ

Дата: 23.09.2022 12:22
Кількість переглядів: 109

Виставку Архіву національної пам’яті «Комунізм = Рашизм» експонують у Полтавському педуніверситеті

 

Департамент культури і туризму обласної військової адміністрації, обласна рада, Полтавський офіс Українського інституту національної пам’яті, кафедра історії України національного педагогічного університету й Державний архів Полтавської області влаштували презентацію і церемонію відкриття виставки «Комунізм = Рашизм».

Вона створена командою Галузевого державного архіву Українського інституту національної пам'яті і розповідає 13 історій українців ХХ та ХХІ століть, які постраждали від комуністичної та сучасної російської влади. Історії вибрані не випадково — вони проводять паралель між злочинами комунізму та рашизму. А також засвідчують, що методи, мотиви росіян щодо знищення українців не відрізняються: це розстріли, виселення, пограбунки, депортації, фільтраційні табори. На восьми стендах  оприлюднено архівні документи про репресованих українців у ХХ столітті й свідчення про сучасні злочини російської армії.

Першими відвідувачами виставки стали військовослужбовці гарнізону, студенти історичного факультету педуніверситету, співробітники обласного краєзнавчого музею імені Василя Кричевського, а також фахівці архівних установ Полтавщини.

Ведуча церемонії професорка, завідувачка кафедрою історії України ПНПУ Людмила Бабенко наголосила на тому, що «українцям дуже багато треба працювати над самими собою, аби позбутися впливу чужих ідентичностей, відчути свою українськість. «У цьому сенсі ця виставка є дуже важливою. Такі просвітницькі проєкти наближають нас до завершення формування політичної нації. Суспільство потребує вагомих історичних знань для формування національної пам’яті, код якої має бути українським», - сказала Людмила Бабенко.

«Бережімо Україну, незалежність якої українці виборювали, відстоювали й продовжують відстоювати дорогою ціною. Іншого шляху, аніж вистояти, сьогодні у цій жорстокій війні, у нас немає», - закликала ректорка Полтавського національного педагогічного університету Марина Гриньова.

Завітала на відкриття виставки і заступниця голови обласної ради Лілія Руроєва: «Щиро дякую Галузевому Архіву Інституту національної пам’яті. Це дуже слушна і вдала ініціатива для того, щоб люди подивилися і збагнули масштаб російської пропаганди. Українців, про яких розповідає виставка знала особисто. Це Олександр Кононов і Олег Гайдабура, який жив на Полтавщині. Дуже шкода, що найкращі люди загинули від рук рашистів. Сподіваюся, що всі полонені наші воїни і ті, хто нині боронить кордони України, повернуться живими і будуть розбудовувати нашу державу» (https://cutt.ly/uVmiQFn ).

Виставку присутнім представив гість з Києва, директор Архіву національної пам’яті Ігор Кулик. «Кожному українцю вкрай важливо пам’ятати, хто був і залишається головним нашим ворогом. Це треба знати, щоб не мати хоч якихось ілюзій стосовно «добрих росіян» і зрозуміти генетичне прагнення московитів знищити нас як націю за вибір європейського вектору розвитку, — зазначив  пан Ігор — ми не просто проводимо паралелі між комунізмом і рашизмом, ми ставимо між ними знак «дорівнює». Адже, як бачимо, криваві методи росії зовсім не змінилися протягом останніх ста років. Фотодокументальний проєкт «Комунізм=рашизм» розповідає про жертв 2-х режимів: в XX ст. нас знищував комуністичний тоталітарний режим, а в XXI ми стали жертвами рашизму. Хочемо показати, що, оскільки ми не засудили вчасно комунізм інші цим користаються і намагаються всі ці найгірші людиноненависницькі практики втілити в Україні. Ми хочемо показати, що зло буде покаране». «Цю виставку вже переклали англійською, шведською, естонською та латиською мовами. Проводимо роботу з організації показу наших фотодокументів у країнах, які є нашими надійними партнерами. Також працюватимемо далі над наповненням експозиції новими фактами і унікальними світлинами», — пояснив Ігор Кулик.

До речі, виставка мовою документів висвітлює долю професора Полтавського сільськогосподарського університету, українського вченого-помолога, селекціонера, садівника і очільника секції садівництва, педагога, жертву комуністичних сталінських репресій Володимира Симиренка. https://bit.ly/3dzUBzD  А ще багатьох присутніх вразила розповідь про уродженця села Осняги  Гадяцької громади Полтавщини 26-річного тракториста Олега Гайдабури. 11 травня 2022-го обробляв фермерські поля на Харківщині. Пілот-окупант ворожого російського літака, пролітаючи на низькій висоті повз аграрія, чітко бачив цивільну техніку, але навмисне випустив ракету. Згодом Олег помер через тяжкі травми та опіки.

На жаль, через раптову повітряну тривогу організаторам довелося продовжити свою розповідь про виставку в бомбосховищі. Там же  відповіли на запитання і поділилися подальшими планами.

Довідково: авторами виставки є директор Архіву національної пам’яті Ігор Кулик та комунікаційниця архіву Дарина Рогачук. Над проєктом також працювали: Олександр Денисенко, Тетяна Прись, Анна Ряба, Світлана Старовойт, Євгеній Янкевич. Виставку вперше презентували 15 червня в Києві. Загалом вона є у двох форматах – вуличному і для приміщення. Її вже бачили в Черкасах, на Чернігівщині. Після Полтави планують показати в Миргороді та Кременчуці, потім виставка помандрує до Кропивницького. Завантажити електронний варіант виставки для перегляду можна на сайті Архіву національної пам’яті https://bit.ly/3LAQDTI.

Полтавський офіс УІНП (за матеріалами інформагенції міністерства оборони «АрміяІнформ» та офіційних сайтів УІНП та Архіву національної пам’яті)

Фото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора