A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
ПОЛТАВСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Полтавська область

ІНСУЛЬТИ «ПОМОЛОДШАЛИ». ЯК ЗАПОБІГТИ ХВОРОБІ?

Дата: 28.10.2021 15:32
Кількість переглядів: 169

Інсульти «помолодшали». Як запобігти хворобі?

 

Щороку інсульт відбирає життя у мільйонів жителів планети, а десятки мільйонів внаслідок цього захворювання стають інвалідами.

Інсульт загрожує кожному. Він є головною причиною інвалідності та другою головною причиною смерті людей після 40 років – така світова тенденція. В останні роки інсульт істотно помолодшав – спіткає навіть 20-річних. І це при тому, що люди не лише вели здоровий спосіб життя, а й займалися спортом! У таких випадках інсульт називається криптогенним, тобто невизначеної природи. Кількість таких інсультів, на превеликий жаль, зростає. І не лише в Україні, а й у всьому світі. Тому спектр обстежень, які б допомогли визначити приховані чинники, що провокують цю хворобу, медицина поступово розширює.

Інсульт – це гострий епізод нестачі кровообігу ділянки головного мозку. Як і всі органи, для нормальної роботи мозок потребує кисню та поживних речовин, що транспортуються до нього через кров. Якщо постачання крові обмежується або припиняється, клітини мозку починають відмирати – близько 2 мільйонів за хвилину. Це може призвести до травми мозку, інвалідності та смерті.

Близько 90% випадків усіх інсультів зумовлені факторами ризику, на які ми можемо впливати. Здебільшого вони стосуються нашого способу життя, звичок та контролю за медичними проблемами, які має людина. Ці чинники не можна ігнорувати: що довше нічого не робити для профілактики, то важчими будуть наслідки.

Ризик інсульту підвищують куріння, зловживання алкоголем, недостатня фізична активність (менше ніж 150 хв. на тиждень), надмірна вага та ожиріння. Медичні проблеми, які суттєво збільшують ризики – підвищений кров'яний тиск (більше ніж 140/90 мм рт.ст.), цукровий діабет, миготлива аритмія (підвищує ризик інсульту у 5 разів) і високий рівень холестерину.
    Як правило, під час інсульту виникають такі симптоми:

  • людина не може посміхнутися, при цьому зазвичай опускається куточок губ;

  • постраждалий не може нормально говорити — вимова нерозбірлива та плутана;

  • людина не може підняти руки вгору або ж одна рука занадто слабка і не ворушиться;

  • виникає слабкість чи оніміння у правій або лівій частині тулуба та кінцівках.

Зверніть увагу, що інколи інсульт може проявитися лише інтенсивним головним болем.

    Пам’ятайте!  При інсульті важливо діяти швидко – чим раніше надати допомогу, тим більше у людини шансів одужати. Після чотирьох-шести годин у тканинах головного мозку відбуваються незворотні зміни, і пошкоджену ділянку вже неможливо врятувати.

Перша допомога при інсульті - обов’язкова госпіталізація! Виклик карети швидкої допомоги. Пам’ятайте: під час інсульту кожна хвилина має значення!

Як запобігти інсульту?

Піклуючись про своє здоров'я, інсульту можна уникнути. Від нас самих і від нашого способу життя залежить, чи будемо ми хворіти чи ні. Ефективною профілактикою цього захворювання будуть:

·правильно підібрані фізичні вправи;

  • контрастний душ для зміцнення судин;

  • не переїдати, не вживати фаст-фуди, напівфабрикати, солодощі, напої-«енергетики»;

  • повне виключення куріння, алкоголю;

  • уникання стресів і негативних емоцій.

Одне з головних завдань при профілактиці інсульту - стежити за своїм здоров’ям, не забувати систематично перевіряти артеріальний тиск (особливо, якщо є схильність до підвищення), відвідувати лікаря, бути  фізично активними і стежити за своїм харчуванням.

Ваше здоров’я - перш за все у ваших руках.

Наталія Фурсова, завідувач амбулаторії ЗПСМ №2 КНМП “ЦПМСД №1” м.Кременчука


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора